Badacsonytomaj HTP


Badacsonytomaj Hivatásos Tűzoltóság
történeteBadacsonytomaj településen 1992-ben alakult hivatásos tűzoltóság, az addig jó hírnévnek örvendő helyi önkéntes tűzoltók nyomdokaiba lépve. Szegényes körülmények közt, az addigi önkéntes szertárat „laktanyának” átalakítva kaptunk elhelyezést, de sajnálatos módon itt az egész állomány nem fért el, ezért a törzs egy része a település egy más épületében kapott elhelyezést. Ezek a körülmények egészen 2007-ig fennálltak, ekkor sikerült a laktanyabővítéssel egy helyen elhelyezni az egész állományt.
Elmondható azonban, hogy a felújított, bővített épület jelenleg sem igazán felel meg egy tűzoltólaktanya elvárható követelményeinek, az épület, illetve a hozzá tartozó terület nagysága miatt.
Időközben – a többszöri fejlesztések eredményeként – kialakult a tűzoltóság jelenlegi felállása. Rendelkezünk egy db, 1999-es gyártású, Mercedes AT 1234 típusú, 4000 literes, rendkívül jónak mondható gépjárműfecskendővel, ez a jelenlegi (és általában megléte óta mindenkori) I-es szerünk, továbbá egy db, 2007-es évjáratú Mercedes Atego AT2 1628 típusú, szintén 4000 literes gépjárműfecskendővel (mely azonban csak gyenge utódja a 1234 típusnak), ez vízszállítóként van jelenleg készenlétben tartva. Szerencsésnek mondható, hogy a két szer kb. azonos felszereltségű, így kiegészíteni és helyettesíteni is tudják egymást. Készenlétben tartott szerünk még egy 2007-es évjáratú, rendkívül jó terepjáró képességekkel rendelkező Mitsubishi L200 erdőszer, azonban a helyzet komikuma, hogy 2007-ben, amikor a szer állománytáblába került, mindösszesen 1 fő sofőr került mellé az állománytáblában, a három csoportra összesen.
Tartalék szerünk egy db, 1978-as évjáratú Mercedes 911 gépjárműfecskendő, mely nem felel meg a jelenlegi előírásoknak.
Parancsnokságunkon összesen 45 fő alkalmazott tevékenykedik, ebből 41 fő hivatásos, 4 fő közalkalmazott.
A három szolgálati csoport létszáma összesen 37 fő (12-12-13), célszerű lenne a jövőben mindhárom csoport létszámának minimum 13 főre emelése, ezt még a laktanya jelenlegi elhelyezési körülményei is biztosítani tudják.
Parancsnokságunk II-es szervezési kategóriába tartozik jelenleg a vonatkozó jogszabályi szabályozás alapján.