Hírek


Több alkalommal kellett szivattyúkkal beavatkozni
2015. május 23. 19:25
Az elmúlt két nap folyamatos esőzése miatt Veszprém megyében több alkalommal kellett beavatkozni vízkárok miatt. A legsúlyosabb helyzet Noszlopon alakult ki.

A mai nap folyamán legtöbbször az ajkai hivatásos és a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. A vízelvezetőkben felgyülemlett víz miatt Balatonfüreden a Petőfi Sétányon, és a Szőllős utcában, valamint a vasútállomás aluljárójában kellett szivattyúkkal beavatkozni.
Devecserben két utcában okozott problémát a víz: az egyik helyszínen a tűzoltók avatkoztak be szivattyúval, a másikon pedig a polgármester vezetésével, egy munkagéppel megtisztították a vízelvezető árkokat.
Noszlopon, a Kossuth utcában nagy mennyiségű felgyülemlett, valamint a magasabb partokról lefolyó csapadékvíz egy lakóházat veszélyeztetett. Az ajkai hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel vonultak a helyszínre, és szivattyúval a vizet eltávolították. A Devecser Járás Önkéntes Mentőcsoport, valamint a polgármesteri hivatal alkalmazottai, egy munkagép segítségével a vízelvezető árkot kiszélesítették, és egy lakóingatlant homokzsákokkal megvédtek.

A hivatásos egységek munkáját nagyban segítették a Kővágóőrs Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is tagjai is, hiszen mind Kővágóőrsön, mind Tótvázsonyban egy-egy utcában a csatorna átereszek tisztítását elvégezték, így a felgyülemlett csapadék nem jelentett nagyobb problémát az adott településeken.
A kialakult helyzet miatt egy esetben sem volt szükség lakosságvédelmi intézkedés bevezetésére.

Az esős idő miatt több baleset is történt megyénk útjain: összesen négy esetben kellett műszaki mentésnél beavatkozni a tűzoltó egységeknek:

A délutáni két autóbalesetet újabb két káreset követett:
A 77-es számú út kettes kilométerénél, Nemesvámosnál, egy személyautó megcsúszott, és az árokban állt meg. A benne utazók közül egy ember súlyosan, míg hárman könnyebben megsérültek.

Nyárád külterületén, a 8404. számú úton szintén megcsúszott, és felborult egy gépkocsi, melynek következtében egy ember könnyebben sérült, őt a helyszínen ellátták a mentők.

Mindkét esetben a járművek áramtalanítása és a forgalmi akadály megszüntetése félpályás útzár mellett zajlott.