Hírek


Nem elég, ha jól működik, a megfelelő forgalmazás is fontos
2016. október 18. 14:20
A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény adta felhatalmazás alapján a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt piacfelügyeleti ellenőrzések során vizsgálták: megfelelő-e a szén-monoxid-érzékelők forgalmazása. Ezek során négy gyártó tíz terméktípusával találkoztak, a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott, vagyis szerepel az úgynevezett „pozitív listán.”

A nyitott égésterű tüzelőberendezések üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló készülékekkel kapcsolatos piacfelügyeleti hatósági feladatok nyáron kerültek át a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól a katasztrófavédelemhez.

 Az őszi kampány során a katasztrófavédelmi kirendeltségek harmincegy hatósági ellenőrzés keretében ötvennégy terméknél vizsgálták meg, hogy a berendezés forgalmazása megfelel-e az előírásoknak. Az ellenőrök egyebek mellett áttekintették, hogy az adott termék rendelkezik-e a műszaki alkalmasságát bizonyító tanúsítványokkal, szerepel-e a fogyasztóvédelem – akár pozitív, akár negatív – listáján. A szakemberek a kontrollok során négy gyártó tíz terméktípusával találkoztak, ismeretlen készülék nem akadt a kezükbe, vagyis valamennyi vizsgált termék átesett korábban a fogyasztóvédelem műszaki megfelelőségi ellenőrzésén. A szeptemberi akcióban szemlézett mindegyik berendezés szerepelt a korábban említett pozitív listán, vagyis a működés közben elvégzett vizsgálatok szerint megfelel az elvárásoknak.

 A vonatkozó előírásoknak meg nem felelő termékek esetében a jogszabályok alapján eljáró piacfelügyeleti hatóság – július óta ez a katasztrófavédelem – előtt több lehetőség áll. Apróbb szabálytalanságok esetén a feltárt hibák, hiányosságok megszüntetésére kötelezheti a forgalmazót, vagy a jogszerű állapot helyreállításáig feltételhez kötheti vagy megtilthatja a termék forgalmazását. Súlyosabb hibák esetén a hatóság megtilthatja a forgalmazást, elrendelheti a már forgalmazott termékek visszahívását, és piacfelügyeleti bírságot szabhat ki.

 A szén-monoxid-érzékelők – a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elvégzett laboratóriumi tesztek alapján összeállított – pozitív és negatív listája az alábbi két dokumentumban olvasható.

 


 

Kapcsolódó információk: