Hírek


A szabadtéri égetés szabályai
2018. április 06. 12:55
Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha az adott település rendelkezik az égetésre vonatkozó önkormányzati rendelettel, ebben az esetben is csak a benne meghatározott időpontokban és feltételek mellett. A külterületen történő lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése pedig csak abban az esetben lehetséges, ha az arra vonatkozó illetékbélyeggel – aminek összege 3000 Ft - ellátott kérelmet 10 nappal korábban benyújtják az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, így az ajkai, a pápai, vagy a veszprémi katasztrófavédelmi kirendeltségnek és ott engedélyezik az égetés végrehajtását.

A lakóingatlanok közvetlen környezetében a bográcsozás, szalonnasütés vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám! Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani! A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó dolgok, legyen az akár ruhanemű, száraz avar, gallyak, vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben lehetőleg ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen továbbterjedhetnek.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy embertársaik, környezetük, anyagi javaik védelme és biztonsága érdekében tartsák be a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat!

Fotós: Archív

 

Kapcsolódó képek:

A szabadtéri égetés szabályai A szabadtéri égetés szabályai A szabadtéri égetés szabályai
>>> További képek a galériában <<<