Hírek


Elindult a Társasházak Napja konzultációsorozat
2018. november 06. 15:46
Sajtótájékoztatót tartott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság november 6-án, a Társasházak Napja elnevezésű konzultációs sorozat első napján Veszprémben. A katasztrófavédelem idén is meghirdette ugyanis a társasházak közös képviselőinek és lakóinak szóló háromnapos rendezvényét annak érdekében, hogy a lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében tartott sajtótájékoztatón Csillag István tűzoltó alezredes, megbízott igazgatóhelyettes köszöntőjében felvezette a háromnapos program célkitűzését. A lakóépületek tűzvédelmével foglalkozó program a tavalyi évhez hasonlóan a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Az igazgatóhelyettes köszöntőjét követően Glöckl Antal tűzoltó őrnagy, a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője beszélt a programról. A rendezvénysorozat kapcsán elmondta, hogy évente egy-két alkalommal hajtanak végre tűzvédelmi ellenőrzéseket a katasztrófavédelem szakemberei az öt, vagy annál több emelettel rendelkező lakóépületekben, melyet azért is kezel kiemelten a szervezet, mert a lakosság jelentős része többlakásos épületekben él.

A rendezvény keretén belül november 6-7-8-án állnak nyitva Veszprém megye katasztrófavédelmi kirendeltségeinek ajtói, ahol a lakóközösségek képviselőik által feltehetik kérdéseiket a szakembereknek a tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról. A napokban ugyancsak lehetőség lesz konzultálni a homlokzati szigetelés kialakításáról és a nyílt láng használatáról is minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára.

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, a kontrollok alkalmával nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a cél. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület tűzoltógépjárművekkel történő megközelítését lehetővé tévő tűzoltási felvonulási területet, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a mentést célzó tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

A rendezvénysorozat keretében a katasztrófavédelem szakemberei Ajkán, Pápán és Veszprémben a kirendeltségeken a mai nyitónapot követően még november 7-én és 8-án 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket.

Fotós: Csondor Henrietta ka. - Veszprém MKI

 

Kapcsolódó képek:

Elindult a Társasházak Napja konzultációsorozat Elindult a Társasházak Napja konzultációsorozat Elindult a Társasházak Napja konzultációsorozat