Hírek


Szoba, villanyóraszekrény és újabb kémény gyulladt ki hétfőn
2019. január 08. 08:21
A hétfő sem telt eseménymentesen a megye tűzoltói számára. Több tűzesethez kellett vonulni megyeszerte. Ismét volt öngondoskodással megelőzhető eset is.

Január hetedikén, hétfőn délelőtt Pápán, egy Szilfa utcai családi házhoz vonultak ki a pápai hivatásos tűzoltók, ahol egy húsz négyzetméteres szobában bútorok és berendezési tárgyak égtek. A tűzoltást követően az egység elvégezte az épület átszellőztetését, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat pedig tűzvizsgálati eljárást folytatott le. A tűzeset során a házban egyedül élő idős férfi megsérült, őt a mentők a győri kórházba szállították.

Hétfőn, a déli órákban Porván, a Zirci úton lévő egyik családi háznál gyulladt ki egy villanyóra szekrénye, ami a tetőt is veszélyeztette. A lakók egy porral oltó berendezéssel eloltották a tüzet a helyszínre riasztott zirci önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt, ezért a tűzoltó egység az akkor még füstölő részeket bontotta szét kéziszerszámokkal, majd hőkamerával átvizsgálta a tetőt és a bejövő vezetékszakaszt az esetleges izzás, melegedés felderítése érdekében, de rendellenességet nem tapasztalt. Az eset során a villanyóraszekrény teljesen kiégett, személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Szintén hétfőn, kora délután Ajkán, a Korányi Frigyes utcában egy évek óta lakatlan családi ház tetőszerkezete füstölt. A helyszínen begyújtottak a jelenleg felújítás alatt álló épület cserépkályhájába, s ennek következtében a kéményben lerakódott korom és égéstermék izzott. A helyszínre riasztott ajkai hivatásos tűzoltók eltávolították a parazsat a kandallóból és puttonyfecskendővel végezték el az izzó részek visszahűtését. A kürtő szakszerű tisztíttatásáig és karbantartásáig a kémény használatát megtiltották. Az eset során személyi sérülés nem történt, és mivel az épület jelenleg lakatlan, lakosságvédelmi intézkedésre sem került sor.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a kéménytüzek kis odafigyeléssel elkerülhetők. Hívja házhoz a kéményseprőt! Az egész országból díjmentesen hívható 1818-as telefonszám 9.1 menüpontját választva egyeztessen időpontot kéménye átvizsgálására!