Hírek


Életet mentett a füstérzékelő Takácsiban
2019. március 14. 13:51
A katasztrófavédelem az elmúlt hónapokban több rászoruló család számára adományozott füstérzékelőket annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a lakástüzek.

Veszprém megyében a fűtési szezon kezdete óta csaknem ötven füstérzékelőt osztottak ki a karitatív szervezetekkel együttműködésben a katasztrófavédelem szakemberei, egy részét a „Ne gyújtsa, gyűjtse” program keretében. Így került füstérzékelő készülék Koch Tamás családjához is Takácsiba. A berendezés a felszerelést követő második héten megmentette lányuk életét.

A fiatal lány egyedül tartózkodott otthon, tüzet rakott a kályhában, majd elaludt. A füstjelző éles hangjára riadt fel és azonnal kimenekült a házból. Később visszament az épületbe, és ahogyan a tűzoltóktól tanulta, kinyitotta az összes ablakot és ajtót, majd egy partvisnyéllel kikapcsolta a berendezést, ezt követően hívta fel édesanyját, aki éppen dolgozott. Az esetet Koch Tamásné Krisztina mesélte el, aki nagyon hálás a katasztrófavédelem ajándékáért, mert az megmentette lánya életét. A lánya telefonját követően azonnal hazasietett, eloltották a kályhában a tüzet, kiürítették belőle a parazsat és a hamut, és azonnal megjavíttatták a kimozdult kürtőt. A családanya idősgondozással foglalkozik, és a szerencsésen végződő eset után a gondozottjai figyelmét is felhívja arra, hogy ha csak tehetik, szereltessenek be egy füstjelzőt a házukba, mert néhány ezer forint valóban életet menthet.

Krisztina hálás azért is, hogy nemcsak egyszerűen nekik adományozták a készüléket, hanem használati útmutatót is kaptak hozzá, a szakemberek pedig az átadáskor a helyszínen rögtönzött tűzvédelmi oktatást is tartottak arról, hogy mi a teendő akkor, ha jelez a füstjelző.

Takácsiban a kimozdult füstelvezető miatt telítődött füsttel a lakóépület. Füstjelző híján a fiatal lány akár életét is veszíthette volna a kiáramló füst miatt.

Szereltessen be Ön is füstjelzőt, ami éjszaka, álmában is vigyáz Önre!

Tanácsok a füstjelző használatához:

  • Minél több helyiségben legyen jelzőkészülék, egy füstjelző alkalmazása esetén azt a hálószobában helyezze el.
  • A mennyezetre, a helyiség középpontjához a lehető legközelebb kerüljenek.
  • Az érzékelők a falaktól és a világítótestektől legalább fél méteres távolságra legyenek.
  • Nagyon poros helyeken, illetve füsttel vagy gőzzel járó tevékenység esetén a füstérzékelő nem megfelelő, mivel gyakran fog téves jelzéseket adni. A konyhában, fürdőszobában, garázsban kellő körültekintéssel, a helyi körülményeket figyelembe véve javasolt az elhelyezésük, illetve ezeken a helyeken ajánlott pontszerű hőérzékelő elhelyezése.
  • A készülék elején elhelyezett nyomógomb segítségével ellenőrizhető a készülék működőképessége.
  • A füstérzékelő nem működik, ha letakarjuk, lefestjük.
  • Ha lemerül az áramforrás (elem), hangjelzést ad.
  • A lakóépületek helyiségeiben kialakuló tüzeknél a tűz kezdeti szakaszában intenzív füst fejlődik.
  • A riasztót füstérzékelésre tervezték, a tüzet nem tudja megakadályozni.

Hova nem érdemes felszerelni a füstjelző készüléket:

Ne tegyük az érzékelőt olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet 4 Celsius-fok alá, illetve 40 fölé emelkedhet, közvetlenül ajtó és ablak mellé, radiátor vagy ventillátor közelébe, illetve a gáz- vagy villanytűzhely fölé (a sütésnél, főzésnél keletkező gőzök is működésbe hozhatják).

A fenti tanácsok betartása mellett a fűtési szezon végéig ügyeljen tüzelő, fűtőberendezése állapotára és folyamatos karbantartására.

Az archív fotót a füstjelző átadásakor készítette a Pápai HTP.