Hírek


Intenzív munkával kezdte a HUNOR a NATO-gyakorlatot
2019. április 10. 12:55
Megkezdték a feltételezett kárterület felderítését a romániai Bukarestben a „Vigorous Warrior 2019” nevű NATO-gyakorlaton résztvevő HUNOR hivatásos mentőszervezet tagjai. Az egység tagjaként részt vesz a gyakorlaton Soós Balázs tű. főhadnagy, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka és Vigh József tű. zászlós, a Badacsonytomaji Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka is.

Hétfőn elsősorban kutyás kereséssel azonosítottak romok alatt rekedt személyeket. Trafi, a labrador a romok között négy élő áldozatot talált meg. A magyar alpintechnikai szakemberek ezt követően kötéltechnikai mentéssel, függőleges kötélpálya kiépítésével eresztettek le egy sérültet egy többemeletes ház felső szintjéről.
 
Ezzel egyidejűleg a mentőszervezet többi tagja megkezdte az előttük álló másfélnapos mentési gyakorlat technikai előkészítését. Mindeközben a HUNOR bázisán dolgozó műveletirányító szakemberek értékelték a kárhelyszínről érkező információkat. Ezek alapján tudják ugyanis meghatározni a soron következő műveleteket, illetve biztosítani az azok végrehajtásához szükséges feltételeket.
 
A műveleti bázistól majdnem háromszáz kilométerre, Cincuban (Nagysink) a magyar katasztrófavédelmi szakemberek az Országos Mentőszolgálat munkatársaival együtt irányították az ottani mentési feladatokat és dolgoztak a károk felszámolásán. A magyar egység a nap folyamán összesen huszonhárom „sérültet” – köztük három gyermeket – látott el, illetve helyezett biztonságba a román mentőszolgálat szakembereivel közösen. A gyakorlat irányító testületébe delegált magyar szakértő a közlések kiadásában, a gyakorlat végrehajtásában tevékenykedett.
 
A magyar kontingens valamennyi tagja egészséges. A munkájukat teljes erőbedobással, folyamatosan végzik, bizonyítva, hogy minden körülmények között készen állnak a lakosság életének, egészségének védelmére.

A HUNOR videós összeállítást készített jelenleg is zajló gyakorlatáról, mely a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos közösségi oldalán is elérhető.