Hírek


Csökkenteni kell a mezőgazdasági tüzek számát
2019. június 06. 11:21
A mezőgazdasági termények betakarítási munkáival összefüggő tűz- és káresetek megelőzéséről tartottak országos tűzmegelőzési konferenciát május 30-án Körmenden, a Batthyány-kastély színháztermében. A szakemberek több nézőpontból is áttekintették az ilyenkor szokásos munkálatok főbb tűzvédelmi vonatkozásait és megelőzésük lehetőségeit.

Házigazdaként Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte a megjelenteket, hasznos értekezést kívánva a résztvevőknek. A konferenciát megnyitó Érces Ferenc tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőzési és engedélyezési szolgálatának vezetője kijelentette, továbbra is a legfontosabb közös cél a mezőgazdaság területén keletkező tüzek számának mérséklése. Az ezredes hangsúlyozta, az elmúlt években csökkent az aratással összefüggő tűzesetek száma, a betakarításnál használt gépekben pedig nagyjából a korábbi évekhez hasonló számban keletkezett tűz. A katasztrófavédelem szakemberei az aratási időszak megkezdése előtt hatósági eszközökkel, tudatos megelőzési tevékenységet folytatva az idén is segítséget nyújtanak, például helyszíni konzultációkkal, amelyeken felhívják az üzemeltetők figyelmét a potenciális veszélyforrásokra és az emberi tényezőkre.  
 
V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa kiemelte, körülbelül egy hónap múlva indul az aratási szezon, ami elsősorban egy ünnepi esemény, azonban bőven rejt magában veszélyeket. Hangsúlyozta, a korszerű agrártechnika nagyobb tudású szakembereket igényel az agráriumban és a tűzvédelemben egyaránt.
 
Őri Alíz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságának első embere a mezőgazdasági tevékenység megyei sajátosságairól, a meghirdetett programokról tájékoztatta a hallgatóságot, majd szót ejtett szervezete katasztrófavédelemmel való együttműködéséről. Pásztor Zoltán, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség tűzoltókészülékek és felszerelések tagozatának vezetője a tűzoltókészülékek használatáról és karbantartásáról számolt be. A mezőgazdaságban előforduló biztosítási eseményekről Kókai Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnökhelyettese beszélt.
 
Az aratást előkészítő és az azt követő tűzvédelmi feladatokról Görömbölyi Róbert tű. alezredes, a szombathelyi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője tartott előadást. Kiemelte, fontos a betakarításnál használt gépek, berendezések folyamatos ellenőrzése, így ugyanis nagyobb eséllyel kerülhetők el a súrlódásból, elektromos hibából, tisztítatlanságból és a karbantartás hiányából adódó tűzesetek. Mindezek mellett az alezredes felhívta a figyelmet a tűzvédelmi oktatások megtartására is.
 
Adorján Tibor tű. alezredes, a szombathelyi katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a mezőgazdasággal kapcsolatos veszélyesáru-szállítási szabályokról értekezett, majd Nagy Péter tű. alezredes, a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője tartotta meg a mezőgazdasági gépekben keletkezett tüzek vizsgálatáról szóló előadását.
 
A rendezvényt dr. Bognár Balázs tű. ezredes, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának összefoglalója zárta. Az igazgató kiemelte a témában érdekelt szervezetek együttműködésének fontosságát, a megelőző hatósági tevékenység szerepét.

Fotós: Egyed László tű. alezredes, Vas MKI