Hírek


Még tart az oltás a királyszentistváni hulladékfeldolgozóban
2019. augusztus 11. 15:17
Közel nyolcvan tűzoltó, több megyéből oltja a lángokat a királyszentistváni hulladékfeldolgozóban szombat délután keletkezett tűznél. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával végzik a munkájukat, amit három munkagép is segít.

Tűz ütött ki a királyszentistváni szeméttelepen augusztus 10-én, szombaton délután, ahol csaknem ezer négyzetméteren bálázott hulladék ég. Az oltást a veszprémi, a pétfürdői, a siófoki, a székesfehérvári, a kisbéri, a pápai, az ajkai és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók végzik közös erővel, több oldalról támadva, öt vízsugárral. Az oltásba bekapcsolódtak a zirci és a tótvázsonyi önkéntesek is. Az épület védelmére vízpajzsot is bevetettek, a lángokat vízágyúval is támadták.

Jelenleg még lángol a bálázott hulladék, aminek megbontását három munkagép segíti. Ennek során a nem égő részeket elválasztották a lángoló szeméttől, az égő hulladék oltását több vízsugárral végzik, a füstöt szórt sugárral oszlatják el. A helyszínen tartózkodik és folyamatos méréseket végez a katasztrófavédelmi mobil labor, ami méri a környező településeken a veszélyesanyag-koncentrációt. Méréseik sehol nem mutattak ki az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációt a levegőben. A hulladékfeldolgozót körülvevő településeken füstszagot lehet érezni, ami normális jelenség egy égés során, mindaddig, amíg a lángokat nem sikerül eloltani. A füstszag azonban nem jelenti veszélyes anyag jelenlétét a levegőben.

A tűz keletkezésének körülményeit, annak elfojtását követően, tűzvizsgálat keretében fogja vizsgálni a katasztrófavédelem.

 

Képek: Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Még tart az oltás a királyszentistváni hulladékfeldolgozóban Még tart az oltás a királyszentistváni hulladékfeldolgozóban Még tart az oltás a királyszentistváni hulladékfeldolgozóban
>>> További képek a galériában <<<