Hírek


A sajtó előtt mutatkozott be a mobil labor
2019. augusztus 14. 12:24
A katasztrófavédelmi mobil labor (KML) a katasztrófavédelem beavatkozó járműve, amely veszélyes anyagok kimutatására alkalmas eszközökkel rendelkezik, ezeket kifejezetten ezen eszközök használatára felkészített, képzett szakemberek kezelnek és működtetnek. A sajtó képviselői számára augusztus tizenharmadikán mutatkozott be a veszprémi mobil labor jármű.

A katasztrófavédelmi mobil laborokat azért hozták létre, hogy veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, valamint természeti és civilizációs katasztrófák esetén növeljék az elsődlegesen beavatkozó állomány, valamint a baleset helyszínén, környezetében élők, tartózkodók biztonságát, méréseivel megalapozza az életek és értékek védelméhez szükséges döntéseket. Mindezek mellett a labor nagy segítség a veszélyes anyagok felderítésében, kimutatásában is. Működése során szolgáltatja a lakosság és a környezet védelme érdekében szükséges intézkedések megtételéhez szükséges elsődleges adatokat – magyarázta a sajtó megjelent munkatársainak Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. Mint mondta, a katasztrófavédelmi mobil laborokat minden olyan esetben bevetik, amikor veszélyes anyagokat szállító kamion, vonat szenved balesetet, vagy vegyi üzemben, kórházban, hulladéktárolóban, illetve veszélyes anyagokat kezelő és használó létesítményben, üzemben következik be rendkívüli esemény, baleset, amelynek során olyan anyagok kerülhetnek a környezetbe, amelyek károsíthatják az emberek egészségét.

Az alezredes bevezetője után a bemutatón jelenlévő újságírók megismerkedhettek a járművel, annak személyi állományával, és a járművön megtalálható eszközökkel és felszerelésekkel. Ez utóbbiakat ki is próbálhatták. Alföldi Ferenc tűzoltó százados, a katasztrófavédelmi mobil labor parancsnoka nemcsak a védőeszközöket, hanem a laboron található szoftvereket, modellező programokat, és a mérőberendezéseket is bemutatta, részletesen kitérve azok funkciójára.

 

Fotók: Szolgainé Soós Gabriella tűzltó alezredes, Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy


 

Kapcsolódó képek:

A sajtó előtt mutatkozott be a mobil labor A sajtó előtt mutatkozott be a mobil labor A sajtó előtt mutatkozott be a mobil labor
>>> További képek a galériában <<<