Hírek


A veszprémi mobil labor nyerte a regionális versenyt
2019. szeptember 11. 15:38
Katasztrófavédelmi mobil laborok (KML) versenyeztek hétfőn és kedden az országos viadalt megelőző területi versenyen Zalaegerszegen. A kétnapos megmérettetés végén a veszprémi csapat bizonyult a legjobbnak, és vehet részt az országos döntőn.

Radioaktív sugárzást mértek és mérgező anyagokat kerestek tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözött katasztrófavédelmi szakemberek kedden a katasztrófavédelmi mobil laborok országos szakmai vetélkedőjének területi döntőjén. A négy megye háromfős csapatai négy gyakorlati feladatot teljesítettek két helyszínen, a Zalaegerszeg melletti Gébárti-tó partján és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Május 1. utcai bázisán, a megyeszékhely szívében található katasztrófavédelmi továbbképző létesítmény épületeiben.

A háromfős csapatokat a megnyitón Takács Ottó tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte. Az ezredes elmondta, hogy örömmel tettek eleget a rendező szerepének. Köszöntőjében kiemelte a katasztrófavédelmi mobil laborok fontosságát és mindenkinek eredményes részvételt kívánt a további versenyzéshez.

A gyakorlati feladatokat a szervezők úgy választották meg, hogy azokkal teljes körűen felmérjék a csapatok vegyi, biológiai, radiológiai felderítési szaktudását. Minden helyszínen maximum egy óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy végrehajtsák a feladatokat. A bírók figyelme kiterjedt a beavatkozások szakszerűségére, a rádióforgalmazásra, az egyéni védőeszközök, a mérőműszerek előírás szerinti használatára is.

A tóparton a laborosok légszennyezettséget mértek és a mikro-meteorológiai állomás adatai alapján a szennyezés terjedését számolták ki, valamint olyan vízszennyező hulladékokat kellett azonosítaniuk, mint az üzemanyag, a hypo vagy a műtrágya. Az igazgatóság bázisán életszerű helyzeteket teremtettek a versenyzőknek. Az egyik feltételezés szerint egy épület mellett három magatehetetlen embert találtak, és a hozzájuk kiérkező mentősök abban kértek segítséget, hogy a labor derítse ki, mitől vannak rosszul. A szakemberek elemezték és meghatározták az üdítővel kevert vegyszert a fiatalok által elfogyasztott ital maradékából. A másik alapszituáció az volt, hogy egy diplomáciai esemény helyszínén a biztonsági őrök által megzavart és menekülő betörők két táskát dobtak el. Az egyikből fehér por szóródott ki, a másikban pedig sugárzó anyag jelenlétére utaló jelzést találtak.

A katasztrófavédelmi mobil laborok feladata a veszélyes vegyi, radioaktív és biológiai anyagokkal kapcsolatos események felderítése, az ezekkel az anyagokkal összefüggésben bekövetkező balesetek esetén a beavatkozó tűzoltók biztonságos munkafeltételeinek megteremtése. A mobil laborok biztosítják a veszélyhelyzet értékeléséhez szükséges adatok gyűjtését, rendszerezését, feldolgozását, a mérgező, fertőző vagy sugárzó anyagok meghatározását. A labor mérési adatai alapján történnek meg a lakosság védelmét célzó intézkedések is. A katasztrófavédelmi szakemberek szakmai fejlődése, ismereteinek folyamatos szinten tartása is egyike volt a verseny céljainak.

A zalai területi döntőn Heves, Veszprém, Békés és Szabolcs-Szatmár megye csapatai mérték össze szakmai tudásukat, és a verseny veszprémi győzelemmel zárult.

 

A győztes csapat tagjai:

Alföldi Ferenc tűzoltó százados, KML parancsnok (Veszprém MKI)

Nagy Péter tűzoltó őrnagy (Veszprém MKI)

Kempelen Domokos tűzoltó hadnagy (Veszprém KvK)

 

Fotós: Kalamár Norbert tű. fhdgy - Zala MKI

 

Kapcsolódó képek:

A veszprémi mobil labor nyerte a regionális versenyt