Hírek


Kilenc éve történt…
2019. október 04. 09:44
Iszaptároló szakadt át Veszprém megyében – így szólt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján közzétett első vörösiszapos hír 2010. október negyedikén.

Azon a kilenc évvel ezelőtti hétfőn, délután háromnegyed háromkor kiadott tájékoztató szerint: „Iszaptároló szakadt át Ajka településen, amelynek következtében több ezer köbméter barna iszap ömlött ki Kolontár településre. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői. Elkezdődött az érintett lakosság biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A kiömlés következtében egy lakott területen kívüli gázvezeték is sérült. A helyszíni mentést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányító törzse vezeti. A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, ezért bő vízzel le kell mosni, hogy ezáltal semlegesítsük. Az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése ajánlott.”
 
A tények mindenki előtt ismertek: 2010. október negyedikén 12:05 és 12:25 között átszakadt az ajkai vörösiszap-tározó gátja, a X-es kazettából kiáramló, csaknem egymillió köbméternyi erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa tíz ember életét követelte, több mint százötvenen megsérültek. A védekezés legintenzívebb időszakában kétezer ember több mint háromszáz technikai eszközzel vett részt a mentésben.
 
A súlyos helyzetre tekintettel az akkori kormány Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye közigazgatási területére október 6-án délután három órától veszélyhelyzetet hirdetett ki. Mivel tartani lehetett attól, hogy a tározó másik fala is leomlik, a belügyminiszter október 9-re elrendelte Kolontár teljes kitelepítését, Devecser lakosságát pedig felszólították arra, hogy készüljenek egy esetleges kitelepítésre. A veszélyhelyzetet később az Országgyűlés 2010. december 31-ig mindhárom megyére meghosszabbította, azután 2011. július 18-ig már csak Veszprém megye közigazgatási területén volt kihirdetett veszélyhelyzet. Ez idő alatt védőgátak épültek a tározók és Kolontár között, a katasztrófát követő mentesítés során nagyjából egymillió köbméternyi szennyezett anyagot és százhatvanötezer köbméternyi bontási hulladékot szállítottak el.
 
A vörösiszap kiölte a Torna-patak teljes élővilágát, kárt tett a Marcal és a Rába vízrendszerében, sőt, elérte a Dunát is. A keletkezett károk helyreállításának költsége csaknem elérte a negyvenmilliárd forintot. Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen háromszázhatvan házat érintett valamilyen formában a katasztrófa, körülbelül háromszáz, helyreállíthatatlannak ítélt épületet teljesen le kellett bontani.


 

Kapcsolódó képek:

Kilenc éve történt… Kilenc éve történt… Kilenc éve történt…
>>> További képek a galériában <<<