Hírek


A véradás az önzetlenség egyik legszebb formája
2019. október 09. 15:20
Ma van a természeti katasztrófák áldozatainak emléknapja. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Vöröskereszttel közösen idén is országos véradást szervezett a világnap tiszteletére. Megyénkben Veszprémben, Ajkán és Pápán nyílt lehetőség október kilencedikén, vagyis a hónap második szerdáján vért adni, és ezzel megmenteni három életet.

A katasztrófák csökkentésének világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, azt akkor október második szerdájára tették. Ez a nap arról szól, hogyan tudják az emberek és a közösségek világszerte csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket.

A megye tűzoltói, a katasztrófavédelmi igazgatóság és a kirendeltségek munkatársai, hivatásosok és civilek szánták el magukat, hogy önzetlenségükről e módon is tanúbizonyságot tegyenek, és vérüket adják a nemes célért. A veszprémi és a pápai laktanyában, valamint az ajkai kórházban véradásra jelentkezők az orvosi vizsgálatot követően idén valamennyien alkalmasak is voltak a véradásra.

Véradó bárki lehetett, aki egészséges, elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves, és a helyszíni orvosi vizsgálat nem tárt fel kizáró, vagy halasztó okot. A jelentkezők egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések is voltak. Aki megfelelt a szűrésen, attól négy és fél deci vért vettek le, ez egy átlagos, normál állapotban lévő felnőtt számára nem megterhelő.

A katasztrófavédelem megyei vezetői is jó példával jártak elől. Csillag István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes már harmincötödik alkalommal ült be a véradó székbe. A vöröskereszt munkatársai Simon Ilonának pedig emléklapot adtak át első véradása alkalmából a veszprémi tűzoltóságon.

A véradást a vöröskereszt ezúttal is apró ajándéktárgyakkal, csokoládéval és ásványvízzel honorálta.

 
Fotók: Pápai HTP és Veszprém MKI


 

Kapcsolódó képek:

A véradás az önzetlenség egyik legszebb formája A véradás az önzetlenség egyik legszebb formája A véradás az önzetlenség egyik legszebb formája
>>> További képek a galériában <<<