Hírek


Halálos motorbaleset Diszelnél
2019. október 21. 14:08
Szombaton végzetes kimenetelű motoros balesethez, vasárnap szabadtéri tüzekhez riasztották a tűzoltókat.

Szombaton, október tizenkilencedikén a tapolcai önkormányzati tűzoltók vonultak ahhoz a balesethez, ami a 77-es főúton történt Tapolca külterületén, Diszel közelében. Egy motorkerékpáros és egy mezőgazdasági vontató ütközött össze, a motor az ütközés következtében kigyulladt, vezetője lerepült róla. A tűzoltók eloltották a lángokat, majd a helyszínelést követően letakarították az úttestet. A helyszínre riasztották a mentőket és egy mentőhelikoptert, azonban a motort vezető ember életét nem tudták megmenteni. A műszaki mentés idején forgalomkorlátozás volt érvényben az érintett útszakaszon. (Fotók: Tapolcai ÖTP)

Október huszadikán, vasárnap több szabadtéri tűzeset történt a megyében. A pétfürdői hivatásos tűzoltók egy Ősi és Berhida között kigyulladt kukoricatarlót oltottak el. A lángok 2500 négyzetméteren pusztítottak. Az ajkai hivatásos tűzoltók Pusztamiskén, a Dózsa György utcában oltottak kerti hulladéktüzet, a balatonfüredi önkormányzati egység pedig Paloznak Kishegyi utcájában oltott el lángoló növényi hulladékot.

 

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A csapadékmentes, enyhe időben többször gyulladhat meg az aljnövényzet, vagy kerti munkák alkalmával könnyebben terjedhet tovább a tűz. A legnagyobb veszélyt a száraz bozót, gaz és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberi felelőtlenség okozza.

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. A károk akkor előzhetők meg legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani! Tájékozódjunk a várható időjárásról is, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!


 

Kapcsolódó képek:

Halálos motorbaleset Diszelnél Halálos motorbaleset Diszelnél Halálos motorbaleset Diszelnél