Hírek


A kegyeleti hosszú hétvégén folyamatosan vonultak a tűzoltók
2019. november 04. 15:16
Kidőlt villanyoszlop, fán rekedt macska, szabadtéri tüzek, balesetek és lakóháztűz is szerepelt a Veszprém megyei tűzoltók riasztási lapjain november másodikán és harmadikán. Még mindig a műszaki mentések voltak többségben.

November másodikán, szombaton a veszprémi hivatásos tűzoltók a megyeszékhely Csalogány és Bakony utcájának kereszteződéséhez vonultak, ahol egy megdőlt villanyoszlop veszélyeztette a gyalogos- és járműforgalmat.  Az egység biztosította és lezárta a helyszínt a villamosművek szakembereinek beavatkozása idejére.

Badacsonytomaj hivatásos tűzoltóit Nemesgulácsra, egy Jókai utcai ingatlanhoz riasztották, ahol növényi hulladékot égettek. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét arra, hogy a szabadtéri égetést önkormányzati rendelet tiltja a településen az adott napra vonatkozóan.

Bakonytamásiban egy családi ház melléképülete égett. A Jókai utcai ingatlanhoz nagy erőkkel vonultak a pápai és a pannonhalmi hivatásos tűzoltók. A hetven négyzetméteres melléképület teljes terjedelmében égett, a tűz átterjedt a vele egybeépített családi ház tetejére is. A száz négyzetméteres tetőszerkezet megsemmisült. Az épületből egy 11,5 kilogrammos propán-bután gázpalackot sértetlenül hoztak ki a tűzoltók, egy másik a melléképületben felrobbant a hőhatás következtében. Az épületben lakók közül egy ember tartózkodott otthon az eset során, hozzá mentők érkeztek. A család kutyáját épségben mentették ki a füsttel telített épületből a tűzoltók. Órákon át tartó megfeszített munkával három vízsugárral oltották el az egységek a lángokat. A házban lakó négy embert rokonoknál helyezték el. (Fotók: Pápai HTP)

Vasárnap a tapolcai önkormányzati tűzoltók egy Zalahaláp közelében árokba borult járműhöz vonultak, amiben egy ember utazott, és nem szenvedett sérülést az eset során. Az egység áramtalanította az autót, és félrevontatták forgalmi akadályt képező roncsot. (Fotó: Tapolcai ÖTP)

A veszprémi hivatásos tűzoltók egy macskát segítettek le egy fáról a megyeszékhely Damjanich utcájában. Az állat egyik lába a fa ágai közé szorult, az egység dugólétra segítségével megközelítette az állatot, amit épségben kiszabadítottak a fa fogságából.

A pápai hivatásos tűzoltók a város Várkert útján egy veszélyesen megdőlt fa ágait távolították el motoros láncfűrész segítségével, este pedig a Petőfi utcába vonultak, ahol úgy gyújtottak be egy kályhába, hogy az a kéménnyel nem volt összekötve, és a helyiség füsttel telítődött. Az egység a lakást átszellőztette, a kályhát pedig kivitte az épületből.

A badacsonytomaji hivatásos egység Hegymagasra vonult, ahol kerti hulladékot égettek. A tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat és felhívták a tulajdonos figyelmét az égetés szabályaira.  

A balatonfüredi önkormányzati tűzoltókat reggel egy tihanyi ingatlanhoz riasztották, ahol egy tuja égett, este pedig Balatonfüred Nádor utcájában lévő egyik családi házhoz vonultak, ahol a szén-monoxid-érzékelő jelzett be. A tetőteres lakás előterében elhelyezett kombi gázkazán hibásodott meg. Az egység 12 ppm szén-monoxid értéket mért, a további üzemelés során a koncentráció tovább emelkedett. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét arra, hogy a készüléket felülvizsgálatig ne használja. Mivel az ingatlan fűtését egyéb módon meg tudták oldani, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

A vasárnapi balatonfüredi eset ismét ráirányítja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres – szakember által végzett –, karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegő-utánpótlás biztosítására. A balatonfüredi családi háznál volt szén-monoxid érzékelő, ami időben jelzett.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is. 

 


 

Kapcsolódó képek:

A kegyeleti hosszú hétvégén folyamatosan vonultak a tűzoltók A kegyeleti hosszú hétvégén folyamatosan vonultak a tűzoltók A kegyeleti hosszú hétvégén folyamatosan vonultak a tűzoltók
>>> További képek a galériában <<<