KIV Konferencia 2017


A létfontosságú rendszerek és létesítmények informatikusai, biztonsági tanácsadói és a rendvédelmi szervek képviselői számára szervezett két napos konferenciát a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A konferencián a védelmi igazgatás feladatrendszere mellett az információbiztonság aktuális kérdései, valamint a napjainkban jelentkező hálózati fenyegetettség módozatai is megtárgyalásra kerültek.

A két napos rendezvénynek a festői szépségű Balatonakarattyai Honvéd Rekreációs és Kiképző Központ adott otthont. Az előadássorozatot Dányi Béla tű. dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki beszédében ismertette Veszprém megye fő veszélyeztető hatásait, valamint felhívta a figyelmet a folyamatos fejlődés fontosságára. A tábornok szerint kiemelten fontos az ilyen és ehhez hasonló konferenciák szervezése, hiszen a létfontosságú rendszerelemek, valamint a rendvédelmi szervek és azok partnerei együtt felelősek az ország biztonságának garantálásáért, amelyet csak jó együttműködésben lehet megfelelően végezni.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, akinek fő szakterülete a kritikus infrastruktúra védelem. Az ezredes egyebek mellett a védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet, emellett kitért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kibervédelem területén játszott egyre növekvő szerepére is.

Az első előadás keretében Dr. Varga Attila Ferenc ezredes beszélt a védelmi igazgatás rendszeréről. Az ezredes kiemelte, a védelmi igazgatás egy összetett feladat, amelyben minden résztvevőnek fontos szerep jut. Jelenleg a legtöbb feladatot az illegális bevándorlás kihívásai adják, azonban ezek jó koordináció mellett a folyamatos nemzetközi együttműködés segítségével eredményesen leküzdhetők.

A délelőtt zárásaként Dr. Kassai Károly ezredes mutatta be az információbiztonság nemzetbiztonsági vonatkozásait. Az ezredes érintette az általános szakmai kérdéseket, emellett beszélt napjaik kihívásairól, valamint a jövőbeli kérdésekről is. A szakma szerint megkülönböztetünk globális, illetve nemzeti szintű – jelen esetben magyar – kiberteret. A célok egy esetleges támadás esetén azonban mindkét esetben ugyanazok. Fontos a lehető leggyorsabb észlelés, a kezelés, a válaszadás, végül pedig a helyreállítás. A jövőbeni célok között a nemzetközi együttműködések további erősítését, a tudatosság növelését, valamint a műveleti képességek további erősítését említette Dr. Kassai Károly.

A délután során Balogh Gábor nb. alezredes beszélt az egyén információbiztonságban betöltött szerepéről. Az alezredes rávilágított az ellenérdekelt felek által gyakran alkalmazott taktikákra, a közösségi oldalak kapcsán felmerülő támadófelületekre, illetve a szenzitív információk helyes kezelésének módozataira is.

Az előadássorozat folytatásaként Nyikos Imre alezredes mutatta be a Magyar Honvédség vonatkozásában a kibertámadások alakulását. Az alezredes elmondta, az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a honvédséghez naponta beérkező adathalmaz, azonban a folyamatos monitoringnak és fejlesztő tevékenységnek hála a védekezési mechanizmus is folyamatos fejlesztés alatt áll.

Ezután Hargitai László kiberbiztonsági tanácsadó tartott előadást a szervezetek kiberérettségének információbiztonságban betöltött szerepéről. A KPMG szakembere előadásában bemutatta a kibertér biztonságának fő tényezőit, amelyek között a fizikai biztonságot, a humán biztonságot és az IT biztonságot említette.

A délután során szó volt még a szabályozói környezet kihívásairól és gyakorlati megoldásairól, valamint a zárt és védett hálózatok biztonságos adatbeléptetéséről is. A program zárásaként pedig az információbiztonságban érdekelt vállalatok mutatkoztak be egy kiállítás keretében.

A második nap Prof. Dr. Rajnai Zoltán Magyarország kiberkoordinátora előadásával kezdődött, aki az országos kiberkoordináció helyzetét értékelte, valamint a továbblépés lehetőségeiről számolt be. Az Óbudai Egyetem oktatója bemutatta a Nemzeti Kiberbiztonasági stratégia elemeit, illetve a különböző munkacsoportokat.

A konferencia részeként a napjainkban jelentkező hálózati fenyegetettséget Marsi Tamás, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa mutatta be. A szakember bemutatta a biztonságot fenyegető események kezelésének mozzanatait, illetve az elmúlt időszak legjelentősebb tapasztalatairól is beszámolt.

Beleznay Péter informatikai biztonsági szakértő a hálózati eszközök és IP telefonok biztonsági problémáira hívta fel a figyelmet. Ennek keretében egy gyakorlati bemutató során demonstrálta, hogy milyen könnyen támadható egy átlagember számára biztonságosnak gondolt rendszer.

A következőkben az információbiztonság szerepéről hallhattak előadást az érdeklődők, a létfontosságú rendszerek és létesítmények vonatkozásában, majd a gyakorlati incidenskezelést mutatta be Dr. Bencsáth Boldizsár.

A konferencia zárásaként Dr. Dávid Ákos, a drónok használatának biztonsági kérdéseiről tartott előadást.

A szakemberek célja, hogy valamennyi régióba eljutva a tanulságos előadásokon keresztül szemléltessék a kiberbiztonság szerepét, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy értékeinket a lehető legkorszerűbb eszközökkel védjük a külső behatások ellen. A két napos konferencia több mint száztíz szakember részvételével zajlott, s végül eredményesen zárult.


 

Kapcsolódó információk: