Zirc ÖTP


A Zirci Önkéntes Tűzoltóság története

 

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már korábban felmérést készített azon területekről, ahová 20 perc vagy ennél több volt a vonulási idő. A Zirci Önkéntes Tűzoltóság történetében 2005. június 27-én történt nagy előrelépés, ekkor került aláírásra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon - a tűzoltó egyesület részéről Németh Tamás tű. őrnagy és az önkormányzat részéről Holl András alpolgármester- az az együttműködési megállapodás, amely lehetővé tette a tűzoltóság megalakítását.
A Zirci Önkéntes Tűzoltóságot a működési területén lévő 15 település önkormányzata, illetve a Zirci Tűzoltó Egyesület alapította. 2005 nyara végén megkezdődhettek a tűzoltószertár átalakítási munkái, és a még szükséges eszközök beszerzése. Több sikeresen elnyert pályázat is segítette, hogy 2005. december 1.-vel Zircen megkezdhesse működését a Zirci Önkéntes Tűzoltóság.
2006.-os évben sikerült egy, a kor minden elvárásának megfelelő új HOLMATRO feszítő-vágó berendezést vásárolni, amihez 2007.-ben még kiegészítő nyomóhengerek kerültek beszerzésre.
A tűzoltóságon tűzjelzés fogadására alkalmas szerver került lízingelésre mely folyamatosan tudja a tűzjelzéseket fogadni 2006. november hónapjától.
2009.-ben az elmúlt évek megfelelő gazdasági vezetésének és megfontolt „megszorítások” bevezetésének köszönhetően sikerült egy nagynak mondható beruházást véghezvinni tűzoltóságunknál. Az épületet teljesen körbeszigeteltük és teljesen új színezést is kapott az épület. A pihenőhelyiség klimatizáltuk. A klímaberendezés ésszerű használatával az irodai munka és az éjszakai pihenés is kulturáltabb lett.
2009.-ben az Lada Niva típusú tűzoltásvezetői, ügyintézői gépjárművet kaptunk tartós használatra. Nagy segítség a mindennapokban illetve a kárhelyszínekre való vonulások alkalmával is.
Jelenleg egy 1975.-ös gyártású MAN gépjárműfecskendő és a tartalék 1960.-as gyártású Magirus Deutz megfelelő alapot nyújt a szakmai feladatok teljesítéséhez, de már koruk és technológiájuk miatt is elavultnak számítanak. A jogszabályok szerint nem kötelezően rendszeresített 1976.-os Iveco műszaki mentőszer kora ellenére jó állapotban van.