Megjelent a Kockázati osztályba sorolás című tűzvédelmi műszaki irányelv

2020. január 21. 14:30

Az új műszaki irányelvet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási főosztálya a tűzmegelőzési főosztály munkatársaival közösen, szakemberek bevonásával dolgozta ki, az január 22-től alkalmazható.

Az irányelv segítséget nyújt a tervezők és szakértők számára az új, valamint a meglévő épületek átalakítását követő, illetve a vegyes alaprendeltetésű kockázati egységek kockázati osztályának meghatározásához. Tartalmazza, hogy miként kell a több kijárattal rendelkező épületeknél figyelembe venni a szinteket, valamint azt, hogy az építményszintek számának megállapításakor mely szinteket lehet figyelmen kívül hagyni. Az irányelv mindezen túl kitér arra is, hogy a menekülési képesség egyes rendeltetések kockázati osztályát hogyan befolyásolja. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban nem szereplő tárolási funkciók, valamint egyes ipari és mezőgazdasági rendeltetések kockázati osztályára nézve is iránymutatást ad a dokumentum. 

Az új tűzvédelmi műszaki irányelv kidolgozása során kialakult megoldások a jövő tűzvédelmét szolgálják, és szakmai konszenzuson alapulnak. 

 A tűzvédelmi műszaki irányelvet elérheti a katasztrófavédelem honlapján

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap