Jelzett a szén-monoxid érzékelő

2020. október 29. 14:18

Ahogy rosszabbodik az időjárás, egyre több, a fűtéssel összefüggő káresethez riasztják a tűzoltókat. Tegnap három ezzel kapcsolatos káresetnél avatkoztak be a megyében. Fontos a fűtő- és tüzelőberendezések karbantartása és a füst- és szén-monoxid-érzékelő berendezések üzemeltetése az otthonokban.

Pápa hivatásos tűzoltói vonultak Magyargencsre, a Petőfi utcába, ahol egy megdőlt fa épületet veszélyeztetett. Az egység motoros láncfűrésszel darabolta fel a növényt. 

Pápán, a Vasút utcában összehordott szemét kapott lángra. A helyből érkező hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Gyepükaján település Petőfi utcájában egy családi háznál a kéményben lerakódott korom izzott. A sümegi önkormányzati tűzoltók eltávolították az izzó részeket az égéstermék-elvezetőből, a kémény használatát felülvizsgálatig megtiltották. Lakosságvédelmi intézkedés nem történt. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Balatonfüreden, egy Óvoda utcai ingatlanban. A helyszínre riasztott helyi önkormányzati tűzoltók a kazánházban ki tudták mutatni a veszélyes gáz jelenlétét, azért az ingatlant átszellőztették, a gázkazánt kikapcsolták és használatát a készülék és a kémény felülvizsgálatáig megtiltották. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mert az ingatlan fűtését egyéb módon meg tudták oldani az ott lakók. Személyi sérülés nem történt. 

Fatüzelésű kandallóban hibásodott meg a keringető szivattyú és ez okozott problémát Pápán, a Gyimóti úton. A pápai hivatásos tűzoltók eltávolították az égéstérből a parazsat, és a fűtésrendszer karbantartásának szükségességére hívta fel a tulajdonos figyelmét. A házban egyéb módon meg tudta oldani a tulajdonos a fűtést, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség és személyi sérülés sem történt. 

 

A három tegnapi eset szerencsés kimenetelű volt, senki sem sérült meg. Ahhoz azonban, hogy ne legyen szükség a tűzoltók beavatkozására, fontos öngondoskodás keretében néhány megelőző feladatot elvégezni. 

Idén országosan már közel 700 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést és 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap