Lecsúsztak az úttestről

2020. november 23. 14:50

Hétvégén nem pihentek a tűzoltók. Riasztották a Veszprém megyei egységeket kéménytűzhöz, izzó fadarálékhoz, és meggyulladt szalmabálákhoz is. Vasárnap két autó is lecsúszott az úttestről, egyik szalagkorlátnak, másik egy fának ütközött. Könnyebb sérülésekkel úszták meg a balesetet az autók vezetői.

Szombaton a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók Örvényesen, az Öreghegyi utcában oltottak el égő szemetet kéziszerszámok és vízsugár használatával. 

Munkagéppel vágtak el egy gázvezetéket Somlójenőn, a Rózsa utcában. Az ajkai hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiérkezése előtt a somlóvásárhelyi önkéntesek elszorították a gázcsövet, majd a szivárgást a szolgáltató szakemberei szüntették meg. 

Hibásan működő kazánban forrt fel a víz Tapolcán, az Ipar utcában. A forró víz miatt a fűtésvezeték kilyukadt, az ingatlan pincéje vízgőzzel telítődött. A tapolcai önkormányzati tűzoltók eltávolították az égésterméket a kazánból, és karbantartásig megtiltották a fűtőberendezés használatát. Az ingatlant életvitelszerűen nem használják, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Hetvennyolc szénabála gyulladt meg Nyárádon, a Szabadság utcában. Pápáról és Ajkáról érkeztek hivatásos tűzoltók a helyszínre. Az egységek három vízsugárral végezték az oltást, munkájukat a tulajdonos által biztosított erőgép segítette, amivel a bálák bontását el tudták végezni. Az oltást nehezítette, hogy a vízutánpótlást biztosító tűzcsap környékén kifolyt víz a hideg időjárás miatt jégpáncéllá változtatta az úttestet. A munkálatok öt órán át tartottak, személyi sérülés nem történt. 

Vasárnap kéménytűzhöz vonultak az ajkai hivatásos tűzoltók. Ajkán, a Széchenyi utcában egy családi ház kéményében gyulladt meg a lerakódott korom. A tűzoltók a kétszintes családi ház kéményében két porraloltó készülékkel végezték a beavatkozást, majd felhívták a tulajdonos figyelmét a kémény- és a fűtőanyagok használatának szabályaira. Az egység a füstelvezető használatát felülvizsgálatig megtiltotta. Az ingatlanban alternatív fűtési lehetőség biztosított, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés nem történt.

Előbb egy parkoló autónak ütközött, majd letért az úttestről és egy fának hajtott egy személykocsi Veszprémben, a Csererdei úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a fának csapódott járművet. A parkoló kocsiban senki nem tartózkodott, a balesetet okozó autóban csak annak vezetője ült, a mentők kórházba szállították.

Izzott egy fadarálékból rakott kupac a 77-es főút mellett, Tapolca külterületén és a körülötte lévő erdőt veszélyeztette. A város önkormányzati tűzoltói vonultak a helyszínre, akik a mintegy negyven köbméternyi izzó darálékot vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el. 

Megcsúszott az úton és balesetet szenvedett egy autó Ajka külterületén, a padragkúti vasúti átjáró előtti hídon. Az autó a sínekre csúszott, ahová nagy mennyiségben kerültek törmelékek, és a kocsi olaja is kifolyt. A tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók letolták a sínekről a roncsot. Az ajkai hivatásos tűzoltók áramtalanították és félrevontatták az összetört járművet. A közútkezelő munkatársai elvégezték a síkosságmentesítést. A vonatforgalmat a baleset nem akadályozta. A kocsiban csak a sofőr tartózkodott, ő megsérült a balesetben, a mentők ellátták. A mentési munkálatok idején teljes útzár volt az érintett szakaszon. (Fotók: Ajkai HTP) 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap