Százötven éves a pápai tűzoltóság – jubileumi ünnepségen emlékeztek a kezdetekre

2021. szeptember 02. 15:40

Fennállásának százötvenedik évfordulóját ünnepelte a pápai tűzoltóság. A szeptember másodikán Pápán tartott ünnepi állománygyűlésen látványos felvonulással, koszorúzással, kiállítással tisztelegtek a másfél évszázados fennállás előtt. A jubileumi ünnepségen ismerték el a Pápán kimagasló munkát végző tűzoltókat is.

Az ünnepélyes állománygyűlésre a pápai tűzoltólaktanya elől indult felvonulás, melynek dobszóló adott feszes ütemet. A Flórián utcai Szent Flórián szobornál emlékszalaggal díszített koszorút helyezett el dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató, Kovács Ottó tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető és Horváth Sándor tűzoltó alezredes, a pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. A programot a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzenei előadása színesítette, ezt követően pedig az ünnepi állománygyűlés résztvevői tűzoltó járművek kíséretében vonultak át a Jókai Mór Művelődési Központba. 

A kulturális otthon földszinti aulájában dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a kiállításmegnyitón megjelenteket és beszédben méltatta az ünneplő tűzoltóság állományát. Ezt követően Kárász Gábor, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának muzeológusa mutatta be a „150 éves a tűzoltóság” című kiállítást, melyet megtekintettek a résztvevők. 

Az ünnepi állománygyűlés elöljárója dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes volt. 

A színházteremben a másfél évszázados fennállás tiszteletére Pápa város polgármestere, dr. Áldozó Tamás köszönte meg a város polgárai nevében azt a munkát, mellyel az eddigi másfél évszázad alatt a város és környékének mentő tűzvédelmét erősítette a tűzoltóság állománya. Elismerte a tűzoltók bátorságát, irigylésre méltó hivatástudatukat, minden körülmények között emberséges szolgálatukat. 

Dr. Csillag István tűzoltó ezredes korábbi pápai tűzoltóparancsnok , megyei igazgatóhelyettes felidézte az alapítás előtti időktől azt a törekvést, ami százötven évvel ezelőtt a hivatásos tűzoltóság elődjének megalapításához vezetett, és ami ma egy kiegyensúlyozottan, szilárd alapokon működő tűzoltósággá vált.

A tűzoltók nem mindennapi felelősségvállalását, önfeláldozó munkáját emelte ki és ismerte el dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes, aki beszédét követően dr. Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott emléklapot adott át Horváth Sándor parancsnoknak.

Kristóf Péter tűzoltó ezredes, mb. gazdasági főigazgató-helyettes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának képviseletében átadta a dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy által adományozott emléklapot a parancsnoknak.

Dányi Béla megyei igazgató a tűzoltóság csapatzászlajára zászlószalagot kötött, majd a tűzoltóság parancsnokának, Horváth Sándor tűzoltó alezredesnek az állományról ez alkalomra készített tablót adott át. 

Az állománygyűlésen vette át elismerését „az év pápai tűzoltója”, továbbá jubileumi emléktárgyak és egyéb elismerések átadására is sor került. A rendezvényt a katasztrófavédelem zenekarának műsora zárta.

 

 

Fotók: Márta Attila tűzoltó őrmester


Kapcsolódó dokumentumok:

Elismerések (2021.09.02.)

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap