Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Pápán

2021. november 10. 10:31

A pápai Hantai úton jelzett a CO-érzékelő az éjszaka. Egy újabb életet mentett meg a jelzőkészülék. Szereltessen fel Ön is szén-monoxid-érzékelőt, hogy elkerülje a tragédiát!

A fűtési szezonban megyénkben is megszaporodtak a szén-monoxid-szivárgásos esetek. Minden héten vonulnak legalább egy esethez megyénk tűzoltói. A CO-érzékelő készülékeknek köszönhetően azonban valamennyi eset személyi sérülés, mérgezés nélkül végződött. 

Kedden késő este Pápán, a Hantai úton jelzett egy megfelelő helyre felszerelt, jól működő szén-monoxid-érzékelő. A készülék időben jelezte a nyílt égésterű fűtőberendezések hibáját, ezért a lakó lekapcsolta a fűtést, ablakot nyitott és értesítette a 112-es központi segélyhívót. 

A pápai hivatásos tűzoltók mindkét szobában lévő gázkonvektor, valamint a cserépkályha közelében is ki tudták mutatni a gyilkos gáz jelenlétét. Folytatták a szellőztetést, melynek hatására a koncentráció csökkent. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy a fűtést ne kapcsolja vissza a hiba kiderítéséig, és a fűtőberendezés javításáig. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt a szükség, mert a lakó elektromos készülékkel biztosítani tudta otthona fűtését. 

Azokban az ingatlanokban, ahol nyílt égésterű készüléket használnak vízmelegítésre, vagy fűtésre, fennáll a veszélye a szén-monoxid-mérgezésnek akkor, ha nincsen megfelelő jelzőkészülék. Néhány ezer forintos befektetés életet ment! A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, nagy koncentrációban akár egy percen belül is ölhet! Tájékozódjon honlapunkon a minősített készülékekről és szereltessen fel CO-érzékelőt!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap