Szén-monoxid-mérgezés Várpalotán

2020. január 08. 15:15

A pétfürdői hivatásos tűzoltók a kazánházban és a lakótérben is ki tudták mutatni a veszélyes gáz jelenlétét.

Ma délelőtt a mentőszolgálat munkatársaitól érkezett jelzés a pétfürdői hivatásos tűzoltókhoz, hogy Várpalota Május 1-je utcájának egy háromszintes családi házában vélhetően szén-monoxid-szivárgás miatt rosszul lett egy lakó. A tűzoltók az épület pincéjében lévő kazánházában magas koncentrációban, míg a többi helyiségben némileg alacsonyabb értékkel mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét, ezért átszellőztették az épületet. A gázszolgáltató és a kéményseprő helyszínre érkezését követően a tűzoltók próbafűtést végeztek, az ezt követő mérések után a gázszolgáltató szakemberei leválasztották a kazánt a gázhálózatról, a kéményseprő átvizsgálta az égéstermék-elvezetőt, majd megtiltották a fűtésrendszer használatát annak kijavításáig. Az ingatlanban tartózkodó egyik lakót a mentők mérgezés gyanújával kórházba szállították, egy másik lakó nem sérült meg az eset során, őt a beavatkozás idejére a szomszédokhoz kísérték. Mivel az ingatlan fűtését egyéb módon meg tudták oldani a lakók, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő berendezés.

 

Bár a délelőtti eset szerencsés kimenetelű volt, könnyen történhetett volna végzetes baleset is a fűtésrendszer hibája, és a megfelelő szivárgásjelző készülék hiánya miatt. A katasztrófavédelem ismét felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a fűtési szezonban is fokozottan ügyeljenek fűtőberendezéseik állapotára. Valamennyi fűtőeszköz esetében fontos szakemberrel ellenőriztetni készülékeiket. A kéménytüzek megelőzése érdekében pedig vegyék igénybe az ingyenes kéményseprési szolgáltatást, és saját és családtagjaik biztonsága érdekében szerezzenek be mielőbb szén-monoxid-érzékelőt. Néhány ezer forint életet menthet!

A fűtési szezonnal összefüggő lakossági megelőző teendőkről és a megbízhatónak minősített CO-érzékelő készülékekről honlapunkon az alábbi linken találnak  hasznos tanácsokat:

https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25825/hirek/196765/itt-a-futesi-szezon-legyenek-ovatosak

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap