Ne dobjon szemetet a kályhába!

2020. január 27. 15:07

Hétvégén ismét inkább műszaki mentésekhez riasztották a tűzoltókat, azonban újabb lakástűz és a fűtésrendszer helytelen használatából adódó káreset is történt.

Szombaton, január 25-én a veszprémi hivatásos tűzoltókat a megyeszékhely északi körgyűrűjének a bevásárlóközponthoz közeli lehajtójához riasztották, ahol egy személygépkocsi felborult. Az egység az áramtalanítást csak a jármű kerekeire való visszafordítását követően tudták elvégezni. A mentők az autó utasait kórházba szállították. 

Ugyancsak a megyeszékhely hivatásos egységei vonultak Hárskútra, a Kossuth utcába, ahol egy személygépkocsi villanyoszlopnak csapódott és kidöntötte azt. Az eset során személyi sérülés nem történt, a tűzoltók a járművet áramtalanították.

Vasárnap, január 26-án Várpalota térségében, a 8-as főúton borult fel egy személygépkocsi. A járműben utazó egy ember saját erejéből el tudta hagyni az oldalára borult járművet, sérüléseket nem szenvedett. A pétfürdői hivatásos tűzoltók az áramtalanítást végezték el a bajba jutott gépkocsin, majd kerekeire állították azt.

A Fejér megyei Nádasdladányban, a Kastély úton egy családi ház egyik szobájában keletkezett tűz. Az esethez riasztott pétfürdői hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók kiérkezésekor már közel másfél méteres lángok csaptak fel az egyik szobában. Az egységek két vízsugárral oltották el a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A ház konyhájából egy embert hoztak ki, akit átadtak a mentőknek, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. Az épület újabb átvizsgálását követően a tűzoltók abból a helyiségből, ahol a lángok pusztítottak, egy kutyát hoztak ki sértetlenül. Az eb egy szekrény alá bújva vészelte át a káresetet. A tűzesetet a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vizsgálja. (Fotók: Pétfürdői HTP) 

Az ajkai hivatásos tűzoltók mellett a nyirádi önkéntesek is kivonultak egy nyirádi családi házhoz, a Béke utcába, ahol a vegyes tüzelésű kazán kéményének tisztítónyílása robbanás következtében kiesett. Az egyik lakó elmondása szerint egy spray-s doboz kerülhetett a kazánba, ami a hő hatására felrobbant. A kéményt ugyan egy hónapja vizsgálták felül, de a raj újabb felülvizsgálatot kért annak érdekében, hogy a robbanás következtében keletkezett esetleges statikai sérüléseket felderítsék. Az eset során személyi sérülés nem történt, a házat egyéb módon tudják fűteni a lakók, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Javában tombol a tél, a fűtési szezon közepén járunk, most vannak leginkább igénybe véve fűtőberendezéseink. A legtöbb, kéménnyel vagy fűtésrendszerrel kapcsolatos káreset is ebben az időszakban történik. A fűtési időszak egyik legnagyobb kockázatát azonban éppen a kéményeink elhanyagoltsága jelenti. Komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy fűtenek, hogy elmulasztották a fűtőeszközük éves karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használnak. Ilyenkor a kéményben izzó korom meggyulladhat, ami könnyen átterjed a tetőre, vagy a tüzelőberendezés mellett tárolt éghető anyagok miatt az egész lakásra.

Egyre nagyobb azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom pedig lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, magas hő hatására ez a lerakódás akár meg is gyulladhat.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről pedig a tűz másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt.

Ha kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap