Halálos áldozata is van a megyében tomboló viharnak

2020. február 06. 15:28

Két nap alatt száznegyvenkettő riasztása volt a megye tűzoltóinak, ebből száztizenhárom volt a viharral összefüggésbe hozható műszaki mentés. Személyi sérüléssel járó káreset nem történt, egy otthon vált lakhatatlanná, és egy halálos áldozatot követelt az erős szél.

Kedden Veszprém megyében hetvenhat riasztásból hatvanhat műszaki mentés volt, ezek többnyire a megyén átvonuló, erős széllel járó viharral voltak összefüggésben. Jellemzően kidőlt fák és a szél által megbontott tetők, leszakadt épületszigetelések miatt riasztották az egységeket. 

Lesencetomaj térségében egy pótkocsis teherautó rakomány nélküli pótkocsiját döntötte fel az erős szél, amelyet a badacsonytomaji hivatásos és a tapolcai önkormányzati tűzoltók csörlő segítségével állítottak vissza. Veszprémben autóra dőlt egy fa, amelyet az erős szél döntött ki, a veszprémi hivatásos tűzoltók darabolták fel a növényt és szabadították ki alóla a személygépkocsit. A megyeszékhelyen több forgalmi csomópontban a közlekedési jelzőlámpákat is megtépázta a szél, ezeket létraszer használatával emelték le, és adták át a szolgáltató munkatársainak.  Pápán egy családi ház tűzfala dőlt ki, azt a város hivatásos egysége bontotta vissza annyira, hogy ne okozzon további veszélyt. Az ingatlan lakhatatlanná vált. A házban ketten éltek életvitelszerűen, őket szociális intézményben helyezték el. 

Devecserben, Nemesszalókon, Szentkirályszabadján is fák dőltek autókra, Eplényben reklámtáblát bontott meg a szél, Ajkán egy társasház tetejéről tépte le a szigetelést és megbontotta az uszoda tetőzetét is. Vilonyán mobil garázst borított fel, Bében villanyoszlopot döntött meg. A megyeszékhelyen egy ledfal kijelző elemeit kezdte meg, ezek egy része a gyalogosok közé zuhant, több elemet jelenleg is csak a vezetékek tartanak. A tűzoltók ez utóbbi esetnél az erős szélben nem tudtak beavatkozni, mert a viharos lökésektől a létraszert sem tudták biztonságosan telepíteni a beavatkozáshoz. Kislődön a templom teteje, Pápán az uszoda tetejének elemei nem bírták a folyamatos lökéshullámokat. Balatonalmádi vasútállomásának épületéhez is tűzoltói segítség kellett, ott is a tetőzet egy részét vitte magával a szél.

Kedden déltől a megye valamennyi mozdítható egysége, a hivatásos tűzoltók mellett az önkormányzati egységek és az önkéntes tűzoltók is dolgoztak a károk mielőbbi felszámolásán. 

Szerdán ötvennégy riasztásból negyvenhét műszaki mentésen kellett a vihar okozta károkat elhárítani. Egy tűzesetnél ezúttal segítség volt az erős, kedvező irányba fújó szél, és történt egy halálesettel járó szerencsétlen baleset is.

Kislődön ismét belekapott a templom tetejébe a szél, Veszprémben pedig egy óvoda tetőzete nem bírta az erős széllökéseket. Szigligeten lángra kapott a nádas száz négyzetméteres területen, a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vonultak az oltáshoz, ami viharban nem terjedt tovább, hanem a szél elfújta a lángokat. Megyeszerte jellemzően fakidőlésekhez, leszakadt ágakhoz vonultak a hivatásos egységek mellett az önkormányzati tűzoltók, és az önkéntes egységek is. Folyamatosan hárították el a forgalmat gátló és balesetveszélyt jelentő akadályokat. A megyeszékhelyen több helyen épületek oldalát, lemezborítását bontotta meg a szél. Ajkán, a Gyepesi úton ledőlt egy kémény a viharban. A villanyoszlopokat sem kímélték a széllökések. Megadta magát egy-egy kandeláber Révfülöpön, Öskün és Balatonfüreden is. Pétfürdőn egy épület szellőzőablakát fordította ki a szél, Taliándörögdön pedig ledőlt egy ház csúcsfala. Veszprémben egy víztorony oldalát is megbontotta a szél. 

Nemesvita határában termetes fa dőlt menet közben egy autóra. Az utasfülkét a növény teljesen összenyomta. A badacsonytomaji és keszthelyi hivatásos tűzoltók előbb motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát, ezt követően feszítővágó berendezés használatával megbontották a karosszériát, hogy hozzáférjenek a kocsi sofőrjéhez, aki az eset következtében életét vesztette.

 

Fotók: a megye beavatkozó állománya és Csondor Henrietta tű. hdgy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap