Az elmúlt napok jelentősebb káresetei

2020. február 10. 15:10

Február hatodikán még tartott a vihar ereje, de már jelentősen csökkent az ezzel kapcsolatos esetek száma. A hét vége valamivel nyugalmasabban telt.

Csütörtökön fák dőltek ki Devecserben, Pápán, Veszprémben, Berhidán, valamint Nagyvázsonyban. Utóbbi helyszínen az erős szél miatt nem lehetett beavatkozni, ezért a helyszínt körbekerítették a veszprémi hivatásos tűzoltók.  Alsóörsön nagyméretű szemetes konténer, Veszprémben szemeteskuka füstölt. Balatonfüreden egy többlakásos társasház ormáról tégla és vakolat hullott garázsok tetejére és a járdára. A veszélyes helyszínt a város önkormányzati tűzoltói körbekordonozták. Pétfürdőn állványozáshoz használt pallót kezdett meg a szél, amit a település hivatásos tűzoltói kézi erővel távolítottak el. Pápán, a Celli úton fenyőfa dőlt egy házra. A város hivatásos tűzoltói gépezetes tolólétrával közelítették meg a húszméteres fenyőt, amit eltávolítottak a házról. Személyi sérülés nem történt. (Fotó: Pápai HTP) Városlőd külterületén egy személygépkocsi árokba hajtott. A benne ülő két ember nem sérült meg az eset során. Az ajkai hivatásos tűzoltók elvégezték a jármű áramtalanítását. 

Pénteken a 710-es főúton egy személyautó vaddisznóval ütközött, a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A járműben egy ember utazott, aki nem sérült meg az eset során.

Mezőlakon egy személygépkocsi téglakerítésnek és egy épület falának hajtott. Az autóban a pápai hivatásos egység kiérkezésekor senki nem tartózkodott, csak a rádió szólt. A tűzoltók a pápai önkéntesek segítségével áramtalanították az autót, majd csörlővel kivontatták a törmelék alól. (Fotók: Pápai HTP)

Ajkán az Eötvös utcában egy társasház vakolata az eső következtében fellazult, a gyalogosokat veszélyeztette, a Gyártelepi úton pedig, egy cég területén a vihar következtében ablaküvegek lazultak meg, a dolgozókat veszélyeztette. Úrkúton pedig egy fa repedt meg a Rákóczi utcában, ami a gyalogosokra jelentett veszélyt. Az ajkai hivatásos tűzoltókat riasztották mindhárom esethez. 

Ősiben egy családi ház kéményén lévő fém magasító lazult meg, a tetőszerkezetet, a lakókat és a gyalogosokat is veszélyeztette. A pétfürdői hivatásos tűzoltók vonultak az esethez. 

A pápai hivatásosok előbb Nyárádon, majd Pápán vágtak ki veszélyessé vált fákat, a balatonfűzfői hivatásos egység pedig Balatonalmádiban egy felújítás alatt álló épületből kapott jelzést. Az épületben egy munkás a tűzhelyen felejtette az étolajat, amely meggyulladt és a helyiség füsttel telítődött. Az egység kiérkezése előtt eloltották a tüzet. 

Szombaton két megdőlt fa adott munkát, az egyikhez Szentgálra a veszprémi hivatásos tűzoltók, a másikhoz Badacsonytördemicre a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vonultak. A balatonfüredi önkormányzati tűzoltókat a város Ifjúság utcájába riasztották, mert egy társasház homlokzatán lévő palaburkolat meglazult a szélben. Az egység kihúzós létrán felmászva távolította el a laza elemeket. 

Vasárnap a megyeszékhelyen a Batthyány utcában felejtettek gáztűzhelyen olajat, amit a tulajdonos eloltott, de közben égési sérüléseket szenvedett, ami miatt a mentők kórházba szállították. A tűz átterjedt a konyhabútorra és berendezési tárgyakra, a veszprémi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták az ingatlant, majd átszellőztették azt. 

A pápai hivatásos tűzoltók Bakonykoppányban egy teljes terjedelmében kigyulladt melléképületet oltottak el két vízsugárral. A település Rákóczi utcájában ugyanis egy negyven négyzetméteres épületben előbb felrobbant egy gázpalack, majd tűz is keletkezett. Az ingatlanban két ember tartózkodott, akiket a mentők kórházba szállítottak. A tűzoltók a lángok eloltását követően átvizsgálták a részben összedőlt épületet és elvégezték az utómunkálatokat. A lakóingatlan nem sérült az eset során, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Veszprémben, a Fűzfa utcában egy nagyméretű szemetes konténer égett, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói oltották el a lángokat. Ugyancsak ők vonultak a városba, a Szabadság térre is, ahol egy ablakkeretből kimozdult üveg veszélyeztette a gyalogosokat. Ajkán, a Padragi úton növényi hulladék égett, a város hivatásos tűzoltói végezték az oltást. A balatonfüredi önkormányzati tűzoltók pedig a városba egy kéménytűzhöz vonultak. A Bajcsy-Zsilinszky utcában a lerakódott korom gyulladt be a füstelvezetőben, az egység puttonyfecskendővel végezte a kéményben lévő égéstermék visszahűtését, és az égésterméket eltávolította a kéményből. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, mert az épületben volt egyéb fűtési lehetőség. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap