A hét elején elérte a megyét Ciara

2020. február 11. 15:15

A Nyugat-Európában óriási károkat okozó vihar Veszprém megyében a veszprémi és badacsonytomaji hivatásos, valamint a tapolcai és zirci önkormányzati tűzoltóknak adta a legtöbb munkát.

Tegnap hatvankét riasztásból negyvennégy volt műszaki mentés, ezek többsége a viharral összefüggésben. Fakidőlések, épületkárok voltak az erős szélben. A heves széllökések a villanyoszlopokat sem kímélték. A vihar tegnap leginkább a badacsonytomaji hivatásos és a tapolcai, illetve zirci önkormányzati tűzoltóknak adott munkát. De a megyeszékhelyen az egyetem egyik épületének tetején is csaknem százötven négyzetméteren megbontotta a szigetelést az erős szél. A veszprémi hivatásos tűzoltók a balesetveszélyes tetőborítást eltávolították. Pápán a kórház tetejét bontotta meg a szél, a város hivatásos tűzoltói vonultak az esethez, az ajkai hivatásos egység pedig Pulán darabolt fel egy forgalmi akadályt képező hatalmas fenyőfát. Rövid idejű fennakadások voltak a megye több pontján a közúti közlekedésben, és egy helyen a vasúti forgalmat is akadályozta egy kidőlt fa.

A badacsonytomaji hivatásos és a tapolcai önkormányzati tűzoltók Zalahaláp, Lesencetomaj, Tapolca, Diszel, Szigliget és Nemesgulács térségében avatkoztak be legtöbbet, többségében veszélyessé vált fák, megdőlt villanyoszlopok adtak feladatot. Zalahalápon egy melléképület égett, Tapolcán több ingatlan, köztük a járásbíróság épületének tetejét is megbontotta a szél. (Fotók: Tapolca ÖTP) Nemesgulácson, a Köbölkúthegyen összesen öt fa dőlt meg a viharban, volt, amelyik villanyvezetékre dőlt. (Fotók: Badacsonytomaji HTP)

A nyírlakpusztai vasútállomásnál fa dőlt a sínekre, Sümeg önkormányzati tűzoltói avatkoztak be, akárcsak egy Lesencetomaj térségében a 84-es főútra dőlt fa esetében. 

A 8216-os úton, Dudar térségében egy személyautó ütközött a fának. A benne utazó egy embert a mentők ellátták. A járművet a zirci önkormányzati tűzoltók áramtalanították. (Fotók: Zirci ÖTP) Zircen, a Borzavári utcában fa dőlt az útra, a Szesztra utcában, a Köves János utcában, az Alkotmány utcában és a Rákóczi téren is tetőket bontott meg a szél. A város önkormányzati tűzoltói végezték a kárfelszámolást. (Fotók: Zirci ÖTP)

Pápa hivatásos tűzoltói riasztást kaptak a város kórházából, aminek a tetejét bontotta meg a szél. Ugyancsak vonultak kidőlt fákhoz is, melyek közül egynek a letört ága egy menetrend szerint közlekedő autóbuszra esett Farkasgyepűn. A busz nem szállított utasokat, személyi sérülés nem történt.  

Az ajkai hivatásos tűzoltók Pula település templomkertjéből az útra dőlt fát távolítottak el, majd a sümegi önkéntes tűzoltókkal Nemeshany település határában oltottak el mintegy negyven körbálát, amitől a környező erdő aljnövényzete is lángra kapott. (Fotók: Ajkai HTP)

A megyeszékhely hivatásos egységei Veszprémben, az egyetem egyik épületének tetejéről szedték le a szél által megbontott, mintegy százötven négyzetméternyi, balesetveszélyes szigetelést. Felsőörsön egy melléképület vihar által leszakított tetejét, a megyeszékhelyen két utcában is kidőlt fákat távolítottak el. Nemesvámosnál két személyautó áramtalanítását végezték el, amik összeütköztek a Malom utcában. A balesetben egy személy szenvedett sérülést, az egység a helyszínt egy vízsugárral és porraloltóval biztosította. A veszprémi húszemeletes egyik lakásának fürdőszobájában ruhaneműk és berendezési tárgyak égtek, a veszprémi hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a helyszínre. Az eset során senki sem sérült meg. (Fotók: KMSZ)

Várpalotán, a Kastélydomb utcában és Öskün, a József Attila utcában is megbontotta a tetőt a szél egy-egy épületen, a pétfürdői hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Várpalotán, a Grabler-tó környékén összehordott szemét égett, szintén a pétfürdői hivatásos egység oltotta el.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap