Szabadtéri tüzeket oltottak a tűzoltók

2020. május 22. 12:48

Öt vonulást igénylő káresetből négy tűzeset volt tegnap, ezek egy része a nem kellő körültekintéssel végzett szabad területi égetéssel hozható összefüggésbe.

Kanyarban csúszott meg egy személygépkocsi a 73-as főúton, Csopak külterületén. A karambolos autó az egyik forgalmi sávon akadályt képezett. A balatonfüredi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Személyi sérülés nem történt. 

Várkeszőn, a Kossuth utcában fémhordóban szemét égett. A pápai hivatásos tűzoltókat riasztották a káreset helyszínére.   

Várpalotán, egy Rákóczi utcai garázs mögött gaz, szemét és egy több évtizedes vörösfenyő aljnövényzete égett. A pétfürdői hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. 

A balatonfüredi önkormányzati tűzoltók Paloznakon oltottak el tíz négyzetméteren égő összehordott szemetet, szekrénydarabokat. Az egység egy vízsugárral avatkozott be.  

Révfülöpön kerti hulladék égett a Balaton utcában. A kővágóörsi önkéntes tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet, majd felhívták a tulajdonos figyelmét az égetés szabályaira. 

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni. A szabad területen keletkező tüzek 45 százalékában belterületen csapnak fel a lángok, így tűzgyújtási tilalom esetén fontos, hogy ha az önkormányzati rendelet ezt megengedi, akkor is legyünk erre tekintettel – javasolja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors tovább terjedésének.

 

A kép illusztráció.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap