Tartalomjegyzék

Elismerések átadása, tiszti kinevezés

2020. június 18.

Évek óta hagyományosan a havonta tartott megyei katasztrófavédelmi igazgatói értekezletek adnak alkalmat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák köszöntésére, tiszti kinevezések átadására. Az ünnepélyes rendezvényre a koronavírus-járvány miatt júniusban sem kerülhetett sor, az elismeréseket az érintettek szolgálati helyükön veszik át.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója július 1-jei hatállyal kinevezte tűzoltó főhadnaggyá a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra Hajas Tünde rendvédelmi igazgatási alkalmazottat.

Május 13-án reggel a Veszprém megyei Pétfürdőn egy családi házban tűz keletkezett. A közelben lakó Kárpáti Zoltán vette észre elsőként a tüzet, értesítette a szomszédjában élő Sztanke Zoltán tűzoltó századost, a balatonfűzfői hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, majd ketten siettek a helyszínre, ahol az épületrészben lévő szoba berendezési tárgyai égtek. A házat áramtalanították, a gázt elzárták. A helyszínen talált porral oltóval és a kerti slaggal oltani kezdték a tüzet. A fürdőszobából segélykiáltást hallottak, de az ott rekedt embert nem tudták kimenteni, mert a leomlott válaszfal eltorlaszolta az ajtót. A füstmérgezés és az égési sérülések megakadályozása érdekében a bent rekedt lakónak egy vizes törölközőt adtak A kiérkező egységeket tájékoztatták a tett intézkedésekről, a sérült állapotáról. A szabadnapos százados a beavatkozás végéig a helyszínen maradt és segítette a hivatásos egység munkáját. Hősies helytállása elismeréseként a főigazgató elismerésben részesítette Sztanke Zoltánt és Kárpáti Zoltánt.