Tegnap két esetben jelzett a CO-érzékelő

2020. november 20. 10:36

Idén eddig országosan több mint 700 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. Tegnap megyénkben is kétszer jelzett a lakásba felszerelt érzékelő. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.

Badacsonytomajon, a Kisőrsi úton egy családi ház nappalijába felszerelt szén-monoxid-érzékelő jelezte a gyilkos gáz jelenlétét. A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, ki tudták mutatni a szén-monoxidot a levegőben. Átszellőztették az ingatlant, majd bekapcsolták a gázkazánt. A koncentráció újra emelkedni kezdett, ezért felhívták a tulajdonos figyelmét a karbantartás szükségességére. A tulajdonos a felülvizsgálatig egyéb módon tudja fűteni otthonát, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűzoltók az újabb szellőztetést követően hagyták el a helyszínt. 

Veszprémben egy Török Ignác utcai lakásban is jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A veszprémi hivatásos egység becsukott nyílászáróknál gyilkos gáz jelenlétét mutatta ki a levegőben, ezért a gázkazán használatát felülvizsgálatig megtiltotta. A lakók nem panaszkodtak rosszullétre, az ingatlan fűtését egyéb módon meg tudták oldani. Lakosságvédelmi intézkedés nem történt. 

Tegnap szerencsére sem Badacsonytomajon, sem Veszprémben nem sérült meg senki, köszönhetően annak, hogy a lakóingatlanokban jól működött a figyelmeztető berendezés.

Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Szereltessen fel Ön is szén-monoxid-érzékelőt! Néhány ezer forint életet menthet!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap