Az elmúlt napok jelentősebb káresetei

2021. április 07.

A megye több pontján égett nádas terület, száraz avar, növényi hulladék a húsvéti hosszú hétvégén és balesetekhez is vonultak a tűzoltók.

Április másodikán Ajkán ezer négyzetméteren száraz fű, Mihályfa közelében nádas és füves terület, Csopakon, a vasúti sín mellett avar, Várpalota külterületén ugyancsak nádas égett. Személyi sérülés nem történt egyik esetben sem, a helyszínre vezényelt egységek vízsugárral és kéziszerszámokkal végezték az oltást. 

Pétfürdőn egy Bocskai utcában lévő villanyoszlop kábeleinek szigetelése is lángra kapott, itt áramtalanítást végzett a balatonfűzfői hivatásos egység. Erről a helyszínről riasztották el őket egy berhidai balesethez. A település Kinizsi utcájában két autó karambolozott és megsérült egy tűzcsap is, melyből jelentős mennyiségű víz folyt az esővíz-elvezető árokba. A két autóban egy-egy ember tartózkodott, a nagyobb mértékben sérült autóból a tűzoltók feszítővágó berendezés használatával szabadították ki a gépkocsivezetőt. A mentők mindkét sofőrt kórházba szállították A tűzoltók az áramtalanítást követően a rendőrségi helyszínelés idejére megvilágították a területet, és elvégezték az utómunkálatokat. 

Április harmadikán több balesetnél végeztek műszaki mentést a megye tűzoltói. A pápai hivatásos tűzoltók a 8405-ös úton, Békás közelében egy árokba hajtott személygépkocsit mentettek és végeztek rajta áramtalanítást, az autó vezetője nem sérült meg. Pápán az Ötödik utcában két személyautó ütközött össze, egy ember megsérült. A város hivatásos egysége avatkozott be. A 8-as főúton két személygépkocsi szenvedett balesetet. A megyeszékhelyről vonultak a káresethez a hivatásos tűzoltók, akik a műszaki mentést követően megszüntették a forgalmi akadályt. Senki sem sérült meg a balesetben.

Vaszar, Petőfi utcába a házról hulló vakolat miatt riasztották a pápai hivatásos tűzoltókat. Az egység szalaggal kerítette körbe az érintett területet. Bakonybél közelében, az Odvaskő-barlang felé vezető turistaúton megsérült egy kiránduló. A zirci önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. 

Ajkarendek Gyepesi útján kerti hulladékot és szemetet égettek. Az ajkai hivatásos egység egy vízsugárral eloltotta a lángokat. Monoszlón, a Templom utcában farakás egy része kapott lángra. Badacsonytomajról vonultak a hivatásos tűzoltók a helyszínre, akik a köveskáli és a kővágóörsi önkéntesekkel együtt két vízsugár használatával oltották el a tüzet. 

Tésen egy Táncsics Mihály utcai ház kéményében izzott a lerakódott korom. Pétfürdő hivatásos tűzoltói vonultak a helyszínre. Az egység megszüntette a füstölést, a kémény használatát pedig karbantartásig megtiltotta. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Ötven négyzetméteres fa szerkezetű lakóépület kéménye égett Nemeshany külterületén. A tűz átterjedt a ház tetőszerkezetére is. Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók kiérkezéséig az épületben tartózkodó ember elhagyta az épületet, nem sérült meg. Az egységek négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a lángokat és megakadályozták a tűz szomszédos ingatlanra való átterjedését. Az épületből egy gázpalackot kihoztak, ezt hőhatás nem érte. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Tizenöt négyzetméteres szaunában keletkezett tűz Döbröcén. A sümegi önkormányzati tűzoltók munkáját a sümegcsehi önkéntesek segítették. A tűzoltók kiérkezéséig a tulajdonos a tüzet eloltotta, az egységek vízsugárral visszahűtötték a lángok által érintett területet. 

Április negyedikén Balatonfüreden, a Kéki dűlő közelében egy hektáron égett az erdő aljnövényzete. Az erős szélben a veszprémi hivatásos és a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók együttes erővel, négy órán keresztül oltották a lángokat kéziszerszámok és két vízsugár használatával és megakadályozták a tűz átterjedését a közeli nyaralóépületekre. 

Eplényben, a Veszprémi utcában kigyulladt egy személygépkocsi motortere. A tűz oltását a helyszínen tartózkodók porraloltóval megkezdték. A zirci önkormányzati tűzoltók teljes útlezárás mellett folytatták az oltási munkálatokat. A járműben ketten utaztak, nem sérültek meg. 

Két személyautó ütközött össze Köveskál és Káptalantóti között, Mindszentkálla közelében április ötödikén. Az egyik autó a tetejére borult, a másik egy fának csapódott. A badacsonytomaji hivatásos és köveskáli önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, és kerekeire állították a felborult gépkocsit. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. Az eset során nem történt személyi sérülés.

Hajmáskér külterületén két motorkerékpár ütközött össze. Pétfürdő hivatásos tűzoltói az úttestre folyt hűtőfolyadékot felitatták. A járműveken három ember utazott, a mentők kórházba szállították őket. 

Sümegen, a Hárskút utcában száz négyzetméteren szemét és avar égett. A város önkormányzati egysége avatkozott be. Ősi külterületén a pétfürdői hivatásos egység oltotta el a fél hektárnyi nádas területen pusztító lángokat. Révfülöpön, a Csörgő utcában növényi hulladék égett. Az esethez a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vonultak. Balatonfüredről riasztották az önkormányzati tűzoltókat Csopakra, az Istenfai utcába, ahol egy családi ház udvarán égettek növényi hulladékot. 

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül húsz négyzetméteres présház tetőszerkezete Balatonfüreden, a Hóvirág utcában. A balatonfüredi önkormányzati tűzoltók a veszprémi hivatásos egységgel közösen dolgoztak a káreset felszámolásán. Az épületben nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt.