Kidőlt fa, égő kerti hulladék

2021. június 09. 15:02

Az elmúlt két napban kisebb beavatkozásokhoz vonultak megyénk tűzoltói. Egy tűzeset mellett négy műszaki mentés szerepelt a riasztási lapokon.

Termetes fűzfa csavarodott ki és zárta el egy bekötőút forgalmát hétfőn Veszprémben, a Lejtős úton. A megyeszékhelyről riasztott hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel darabolták fel a növényt, és megszüntették a forgalmi akadályt. 

Meglazult egy negyedik emeleti lakás erkélykorlátjának üvege a megyeszékhely Házgyári útján. A veszprémi hivatásos tűzoltók eltávolították a gyalogosokra veszélyt jelentő törött üvegdarabokat.  

Bakonynána és Csetény között egy legelőn lett rosszul egy ember kedden, kora reggel. A Zircről riasztott önkormányzati tűzoltók a mentőszolgálat munkatársaival együtt a zirci önkéntes mentőcsoport járművén tudták megközelíteni a helyszínt. A tűzoltók az eszméleténél lévő ember mentőautóhoz való eljuttatásában nyújtottak segítséget. 

Pápán, a Tapolcafői úton egy kiszáradt akácfa ágai villanyvezetékre szakadtak. A pápai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel végeztek beavatkozást. 

 

A megyeszékhelyen, a Középhát utcában felügyelet mellett égettek összehordott kerti hulladékot. A veszprémi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat és felhívták a figyelmet a belterületi égetés szabályaira. 

A csapadékmentes idő sokakat csábít a szabadba, zajlanak a kerti munkák, emiatt nincs olyan nap, amikor az ország valamelyik pontján ne gyulladna meg az aljnövényzet. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. 

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A szabad területen keletkező tüzek 45 százalékában belterületen csapnak fel a lángok, így tűzgyújtási tilalom esetén fontos, hogy ha az önkormányzati rendelet ezt megengedi, akkor is legyünk erre tekintettel – javasolja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors tovább terjedésének.

Baj esetén haladéktalanul hívni kell a 112-es segélyhívószámot!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap