A vihar sok káresetet hozott

2021. július 20. 15:57

Pénteken még inkább a szárazság jelentette a kihívást, csak tűzesetek voltak, szombaton és vasárnap a vihar miatt szinte kizárólag műszaki mentéseket végeztek a tűzoltók.

Száraz fű égett Úrkúton, a Rákóczi utcában péntek hajnalban. Aznap este Ajkán, a Széchenyi utcához közeli területen az összehordott szemét gyulladt meg. Mindkét esetet az ajkai hivatásos tűzoltók számolták fel.

Nemesvámoson, a Dózsa György utcában farakás gyulladt ki. Veszprémből érkeztek a hivatásos tűzoltók a helyszínre, akik vízsugárral oltották el a tüzet.

Családi házzal egybeépített, harminc négyzetméteres garázs gyulladt ki a pápai Nagyváradi utcában. A melléképületben szerszámokat tároltak. Pápáról a hivatásos tűzoltók három egységgel vonultak a helyszínre. A tűzoltók három vízsugárral oltották a tüzet, eggyel a szomszédos ingatlant védték. A lángok nem terjedtek át semmire, személyi sérülés nem történt. 

Kétezer-ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű, avar és összehordott mezőgazdasági hulladék Gyulakeszi külterületén, a Csobánc hegy lábánál. A lángok egy lakóépületet és egy közeli erdőt is veszélyeztettek. A tűz átterjedt néhány gyümölcsfára, és egy művelt szőlőterületre is. Badacsonytomajról a hivatásos egységek, Tapolcáról az önkormányzati tűzoltók érkeztek az esethez. Az egységek kiérkezése előtt az oltást a helyszínen tartózkodók megkezdték, egyikük megsérült, a mentők kórházba szállították. A tűzoltók három oldalról vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel végezték az oltást. (Fotók: Badacsonytomaj HTP)

A szombati beavatkozásokat a vihar miatt kárfelszámolások jellemezték. Hajnalban és délelőtt még baleseteknél végeztek beavatkozásokat a tűzoltók.

Nemesvámoson, a Malom utca és a Kossuth utca egyes szakaszain takarmány került az útra, ami az esőben csúszott és balesetveszélyt jelentett. A veszprémi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal megtisztították az úttestet.

Úttesten felborult személyautóhoz vonultak a zirci önkormányzati tűzoltók. A 82-es főút cseszneki szakaszán képezett forgalmi akadályt a jármű, amiben csak annak vezetője tartózkodott. A tűzoltók visszafordították kerekeire az autót, majd áramtalanították és félrevontatták. A gépkocsi sofőrje megsérült, a mentők kórházba szállították.  

Személygépkocsi és rakomány nélküli kisteherautó ütközött frontálisan Kup település Fő utcáján. Mindkét autóban egy-egy ember utazott, a személyautó sofőrje megsérült, a mentők ellátták. A pápai hivatásos tűzoltók áramtalanították a két gépkocsit. 

Motorcsónakra dőlt egy nagyméretű fa ága Balatonkenesén, egy kikötőben. A vízi járműben nem tartózkodott senki. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltókat riasztották az esethez, akik motoros láncfűrésszel felaprították és eltávolították a faágat. Személyi sérülés nem történt. 

Kigyulladt egy személygépkocsi motortere Balatoncsicsón, a Gyöngyvirág utcában. A benne ülő ki tudott szállni, nem sérült meg. A helyszínre elsőként érkező köveskáli önkéntesek kiérkezése előtt a tulajdonos porraloltóval eloltotta a lángokat. Az önkéntesek vízsugárral megkezdték a jármű hűtését, amit a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók folytattak és elvégezték az autó áramtalanítását. 

Csopak külterületén hajtott árokba egy személyautó, melyben egy ember utazott. Az autó vezetője ki tudott szállni, de a mentők megvizsgálták és kórházba szállították. A balatonfüredi önkormányzati tűzoltók áramtalanítást végeztek. 

A viharban letört faágakhoz, kidőlt fákhoz és vízeltávolításhoz riasztották a tűzoltókat megyeszerte. A legtöbb, vonulást igénylő káreseményhez a veszprémi hivatásos tűzoltók, valamint a balatonfüredi önkormányzati egység érkezett ki. 

Villanyvezetéken akadt fenn egy fa ága Bakonypölöskén, itt a pápai hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Az egység később a város termálfürdőjének gépházában végzett vízeltávolítást.

A 84-es útra két helyen, Balatonederics és Szigliget térségében is fák dőltek, Badacsonytomaj hivatásos tűzoltói végezték a kárfelszámolást. 

Tihanyban négy helyszínen úttestre és villanyvezetékekre dőlt fákat kellett eltávolítani. Balatonfüred önkormányzati tűzoltói avatkoztak be. A Balaton-parti város önkormányzati egysége szivattyúzott ki nagy mennyiségű vizet ugyancsak egy tihanyi garázsból.

Balatonfüreden eközben a veszprémi hivatásos tűzoltók végeztek vízeltávolítást egy vendéglátóhelyen és egy mélygarázsban. Ugyancsak a megyeszékhelyi hivatásos egység vonult a balatonfüredi vasúti aluljáróban felhalmozódott nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítása miatt is. 

Paloznakon és Örvényesen is a veszprémi hivatásos tűzoltóknak adott feladatot a vihar. Előbbi településen tetőt bontott meg a szél, Örvényesnél fa dőlt az útra. 

Balatonfűzfő hivatásos tűzoltói Balatonakarattyán távolítottak el egy épületet veszélyeztető, megdőlt fát.

Másik káresethez vonulva észlelte a balatonfűzfői egység, hogy Balatonfőkajár külterületén, a 71-es út balatonvilágosi kereszteződésében két személygépkocsi összeütközött. Az egyik kocsiban ketten, a másikban öten utaztak. Mindkét autóban egy-egy ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították. A tűzoltók áramtalanították a járműveket, biztosították és megvilágították a helyszínt a rendőrségi helyszínelés ideje alatt, irányították a forgalmat, majd a közútkezelő szakembereivel közösen letakarították az úttestet.

Vasárnap a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók a reggeli órákban még az előző napi vihar okozta károk felszámolásán dolgoztak. Csopakon két, Tihanyban egy helyszínen kellett megdőlt fákat eltávolítani. Örvényesen a veszprémi hivatásos tűzoltók végeztek fakivágást. Az ajkai hivatásos tűzoltók a város Fő útján távolítottak el egy nagyméretű faágat a kerékpárútról. A pápai hivatásos egységek két káresetnél avatkoztak be. Csikvánd külterületén egy útra dőlt fát távolítottak el, Vaszar-Pénzesmajornál egy elakadt autót vontattak ki egy mezőgazdasági útról. 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap