Megújultak a szakmai képzések és a képesítő vizsgák

2021. október 07.

2019-ben született meg a szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiájáról, és az ahhoz szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat. Ennek nyomán újult meg a katasztrófavédelem szakmai képzési rendszere is.

A katasztrófavédelem 2021. január 1-jét követően kezdődő szakmai képzései már csak az új képzési rendszerben indíthatóak. Az új képzési rendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Katasztrófavédelmi Oktatási Központtal együtt, ütemezetten alakította ki.

Újdonság, hogy 2021-től a vizsgáztatást csak a képzést végrehajtó intézménytől szervezetileg elkülönülő, akkreditált vizsgaközpont végezheti. Ennek megfelelve a katasztrófavédelem szervezetében 2020. szeptember 1-jén létrejött a Katasztrófavédelmi Oktatási Központtól függetlenül működő BM OKF Humánszolgálat Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont.

A vizsgaközpont a működéséhez szükséges valamennyi eljárásrendet, szabályzót és dokumentumot elkészítette, amely alapján a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2021. szeptember 6-án lefolytatott akkreditálási eljárása sikeres volt, annak eredményeképpen a vizsgaközpont NAH-12-0004/2021 számon október 6-án megkapta a szükséges engedélyt. 

A vizsgaközpont nyolc szakképesítés képesítő vizsgáját szervezi, ezek alapján katasztrófavédelmi tiszt, tűzoltó szerparancsnok, tűzoltó, tűzvédelmi főelőadó, tűzvédelmi előadó, kéményseprő, katasztrófavédelmi ügyintéző és katasztrófavédelmi munkatárs munkakört tölthetnek be az itt végzettek.