Biztonságban a társasházakban

2021. november 24. 12:52

Otthonunk és lakókörnyezetünk biztonságára hívják fel a figyelmet a héten a Társasházak Napja országos konzultációsorozat részeként a Veszprém megyei katasztrófavédelmi kirendeltségeken is. Az online konzultáció szerdától péntekig tart. Az akcióról a járványügyi szabályok betartásával sajtótájékoztatót tartottak Veszprémben.

„Egy tűzeset során a vagyoni értékeink, legrosszabb esetben az egészségünk, testi épségünk is károsodhat” – hívta fel a figyelmet Bakos György tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei hatósági osztályvezetője a Társasházak Napja konzultációsorozat nyitó sajtótájékoztatóján a megelőzés fontosságára. „Mivel sokaknak mindene a társasházi lakásában van, akár pillanatnyi óvatlanság is végzetes lehet” – folytatta. 

Bakos György kiemelte, hogy a téli és főleg az ünnepi időszakban otthon töltött idő alatt is kiemelt figyelmet kell fordítani az otthoni tűzmegelőzésre, villamos berendezéseink, fűtőeszközeink állapotára és a konyhai tevékenység alatti tűzbiztonságra. Példaként említette, hogy éppen a sajtótájékoztató időpontjában vonultak nagy erőkkel a tűzoltók egy társasházhoz a veszprémi Haszkovó utcába, ahol egy ételmelegítés során nem megfelelően választották meg a mikrohullámú sütő üzemidejét és hőfokát, ami heves füstölést eredményezett, emiatt pedig pánik alakult ki az épületben. „Szerencsére senkinek nem esett baja, de a körültekintő magatartás nagyon fontos” – zárta gondolatait az osztályvezető.   

„Minden társasházra, és a társasház minden lakójára igaz, hogy kötelesek az általános és a társasházra vonatkozó egyedi tűzvédelmi használati szabályokat betartani” – erről már Miklós Balázs tűzoltó őrnagy, a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője beszélt. A hatósági vezető hangsúlyozta, feladatuk komplex, ellenőrzéseik során nem elsősorban a büntetés a cél, sokkal inkább a hibák feltárása, melyek által javítható a lakóépületek tűzbiztonsága. 

A szakemberek szót ejtettek egyebek mellett a magas- és középmagas épületek tárolási szabályairól, a tűzoltósági felvonulási területek szabadon hagyásáról, a régebbi építésű tömbök kéményeinek ellenőrzéséről, tisztításáról, valamint a napelemek biztonságos és szabályos felszerelési lehetőségeiről is. 

A sajtótájékoztató végén az osztályvezetők hangsúlyozták, valamennyi említett témában egész héten, hivatali munkaidőben várják a társasházak kezelőinek, közös képviselőinek és lakóinak kérdéseit az alábbi elérhetőségeken.

Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a (+36-88) 590-626-os telefonszámon, illetve az nwxn.xix@xngirq.tbi.uh elektronikus levélcímen 

Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a (+36-89) 513-303-as telefonszámon, illetve az cncn.xix@xngirq.tbi.uh elektronikus levélcímen

Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a (+36-88) 590-622-es telefonszámon, illetve az irfmcerz.xix@xngirq.tbi.uh elektronikus levélcímen.

A témával kapcsolatos korábbi írásunk itt érhető el. 

 

Fotók: Csondor Henrietta tű. hdgy.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap