Öt szabadtéri tűz a hétvégén

2022. március 07. 12:49

Noha szombat 0.00 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben Veszprém megyében is, szombaton és vasárnap összesen öt alkalommal avatkoztak be megyénk tűzoltói szabadtéri tüzeknél.

Pénteken a pápai hivatásos tűzoltók a helyi Sport utcában egy megdőlt nyárfát távolítottak el, mely egy épületet veszélyeztetett. 

A megyeszékhely Kossuth utcáján a húszemeletes ház tövében a faburkolat égett. A veszprémi hivatásos tűzoltók vonultak az esethez. 

Harminc hektáron égett nádas, száraz füves terület Csögle külterületén. A celldömölki önkormányzati tűzoltók mellett a pápai és ajkai hivatásos egységek, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult. Az egységek a tűzoltó gépjárművekkel csak nehezen tudták megközelíteni a helyszínt. A tűzoltók több oldalról vízsugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fojtották el a lángokat mintegy öt óra alatt a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A tűz három szalmabálát is érintett.  Személyi sérülés nem történt. (Fotó: Pápa HTP)

Lerakódott korom égett a kéményben egy dudari, Ady utcai családi háznál szombaton. A tűzeset során a kémény is megsérült, ezért a zirci önkormányzati tűzoltók felhívták a figyelmet arra, hogy más módon fűtsék az ingatlant. Mivel erre nem volt mód, azért az épület három lakóját rokonoknál helyezték el. 

A várpalotai Grábler-tó utca végén szemét és bozótos terület égett. A pétfürdői hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat.

Gallyakat égettek Bakonyszentkirály külterületén, melyet előzetesen az égetést végző nem jelentett be. A zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a több kisebb területen gyújtott tüzet, majd felhívták az égetést végző figyelmét a tűzgyújtás szabályaira, és az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomra. (Fotók: Zirc ÖTP)

Gaz, avar égett a borzavári Alkotmány utcában százötven négyzetméteren. A zirci önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugárral eloltották a tüzet. (Fotók: Zirc ÖTP)

Háromszáz négyzetméteren égett bokros terület és aljnövényzet Kislőd külterületén vasárnap. Az ajkai hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal végezték az oltást. 

Összeütközött két személyautó a 71-es főúton, Szigliget közelében, a Hegymagas felé vezető elágazásnál. A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. A mentők egy embert szállítottak kórházba. (Fotók: Badacsonytomaj HTP)

Egy tizenöt négyzetméteres fa melléképületben tárolt tűzifa és a melléképület teteje égett Badacsonytördemicen, a Szent István utcában. A badacsonytomaji hivatásos és a tapolcai önkormányzati tűzoltók légzőkészülék használata mellett vízsugárral oltották és hűtötték vissza a kiérkezésükkor még izzó részeket, majd hőkamrával átvizsgálták a melléképületet. A tárolóból a tűzifa egy részét is kihozták annak érdekében, hogy az már ne kapjon lángra. Az eset során személyi sérülés nem történt. (Fotók: Badacsonytomaj HTP)

Két autó ütközött, az egyik szalagkorlátnak ütközött és a tetejére borult egy autó a 8-as főút Budapest felé vezető oldalán, Várpalotánál. A pétfürdői hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést. A raj áramtalanította, majd kerekeire állította a kocsit. A felborult autóban ketten utaztak, a mentők megvizsgálták őket.

Árokba csúszott és forgalmi akadályt képezett egy kisbusz a 82-es főúton. Egy ember utazott benne, aki nem sérült meg. Műszaki mentés céljából a zirci önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. 

Hatvan hektáron égett le a nádas Nemesgörzsöny és Magyargencs között, a Marcal folyó partján. A pápai és a csornai hivatásos, valamint a pápai és a szanyi önkéntes tűzoltók a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, több oldalról támadva, vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fojtották el a lángokat. Az egységek a nehezen járható részeket mocsárjáróval közelítették meg. Az oltás közel hat órán át tartott, hét járművel összesen huszonöten dolgoztak a lángok elfojtásán. 

Háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű Hajmáskéren, a Munkácsy utcában. A pétfürdői és a veszprémi hivatásos egységek egy vízsugárral és kéziszerszámokkal végezték a lakóházaktól mintegy százötven méterre égő tűz eloltását.

Fél méter magasan állt a víz egy révfülöpi családi ház pincéjében a Vasút utcában, melyet a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók nagy teljesítményű szivattyúval távolítottak el.

Kigyulladt egy személyautó Ajkán, a Gyár utcában. A motortérben keletkezett tűz, amelyet eloltottak a város hivatásos tűzoltói. Az autóban senki nem tartózkodott, sérülés nem történt.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap