Háromezer-kétszáz felett a látogatószám a megyében a tűzoltóságok gyereknapján

2022. május 30. 15:26

Május utolsó vasárnapján, gyereknapon az ország 383 tűzoltólaktanyájának kapui nyíltak meg a kicsik előtt. Országszerte csaknem 76 ezren, gyerekek és szüleik, kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt. Veszprém megyében 3268 látogató töltötte a tűzoltókkal a gyereknapot a 25 helyszínen.

Minden gyermek álma, hogy egyszer tűzoltó lehessen, a katasztrófavédelem pedig egy napra teljesítette a kívánságukat. A járvány miatti kényszerszünet után vasárnap 6 hivatásos tűzoltóság mellett 4 önkormányzati tűzoltóságon és további 15 önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták azokat a gyermekeket a tűzoltók Veszprém megyében, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás iránt, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, milyen az élet a laktanyában. 

A gyerekek jellemzően szüleikkel, nagyszüleikkel jöttek, sokan tűzoltóruhában, sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amiben aztán örömmel fotózkodtak, ültek be az autókba. Ezen a napon mindent lehetett, tűzoltóautóra mászni, málhateret szemlélni, magasból mentő kosarában utazni, vízsugárral célba lőni, tömlőt gurítani, szelfizni a járművekkel, tűzoltókkal. Volt próbariasztás, millió tűzoltókhoz intézett kérdés. Veszprémben roncsvágási bemutató, Ajkán mini tűzoltósági épületből lábbal hajtós kisautókkal lehetett vonulást játszani. Pápán kipróbálhatták, hogyan működik a hőkamera. Pétfürdőn, Badacsonytomajon és Balatonfűzfőn pedig a célbalövést lehetett gyakorolni puttonyfecskendővel. A hirtelen esősre fordult idő sem szegte kedvét a látogatóknak, a kaland, a jókedv, az őszinte gyermeki érdeklődés minden tűzoltólaktanyában egyforma volt.

Fotók: Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok beavatkozói


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap