Tavaly 2 ember halt meg lakástűzben, éves összegzés

2023. január 09. 13:37

2022-ben összesen 224 lakástűz keletkezett Veszprém vármegyében, melynek következtében közel 3500 négyzetméternyi épített terület égett le.

A lakástüzekben 2 ember vesztette életét, ugyanannyi, mint az előző évben. 9 ember sérült meg, amely 72 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakástüzek eloltásához 486 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 225 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott: márciusban Balatonkenesén egy százhatvan négyzetméteres családi ház és annak teljes tetőszerkezete égett.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 9 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 

Az összes otthoni tűzeset 36 százalékában a kéményből indult ki a tűz, mely mutatja, hogy mennyire fontos a tüzelő-fűtő berendezések és a hozzájuk kapcsolódó égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálata és karbantartása.

A 224 tűzzel érintett otthon közül csak 2 helyszínen volt tűzjelző berendezés, holott a füstérzékelő készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 83-szor hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 17-tel több, mint egy évvel korábban. A 20 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően csökkent a mérgezések száma, hiszen csak egy ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést a vármegyében. 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap