Emlékezés a márciusi hősökre

2023. március 13. 16:45

Március tizenharmadikán ünnepi állománygyűlés keretében emlékezett meg a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tiszti állománya az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az állománygyűlésen elismerés ismertetésére is sor került.

Az ünnepi beszédet megelőzően Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, igazgató köszöntötte az állománygyűlés résztvevőit, majd átadta a szót Rauch József tűzoltó alezredesnek, a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének.

„Március 15. a hősiesség, a szabadság, a bátorság, a lelkesedés, az akarat, az összefogás és az igaz szó győzelmének jelképe” – kezdte ünnepi beszédét Rauch József alezredes. Úgy fogalmazott, a százhetvenöt évvel ezelőtt történt események „társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítói” voltak. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé vált, mivel egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére” – folytatta. A történeti áttekintést követően kiemelte a Veszprém vonatkozású történéseket, a szabadságharc helyi vonatkozású eseményeit. Mint mondta, „Magyarország 1848. március 15-én az összefogásról, a küzdeni akarásról, az önzetlenségről tett tanúbizonyságot.” Ennek az egységnek a fontosságát állította példaként a mai társadalom elé. Az idén kétszáz éve született, a forradalom és szabadságharc ikonjává vált költő, Petőfi Sándor egyik versének részletével summázta mondandóját a szónok: "A magyar nemzetnek volt nagy és sok vétke, [...] Még nem nyert... jutalma lesz majd a jövő."

Az ünnepi gondolatokat követően elismerés kihirdetésére került sor. 

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából soron kívül tűzoltó őrnaggyá léptette elő Alföldi Ferenc tűzoltó századost, kiemelt főelőadót (katasztrófavédelmi mobil labor).

A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya gratulál az elismerést átvett munkatársának. 

 

Fotók: Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy és Tobak Ferenc RSOE