Több, mint négyezer a látogató Veszprém vármegyében a tűzoltóságok gyereknapján

2023. május 28. 19:03

Május utolsó vasárnapján, gyereknapon az ország tűzoltólaktanyáinak kapui nyíltak meg a kicsik előtt.

Országszerte több ezren, gyerekek és szüleik, kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt. Veszprém vármegyében 4181 látogató töltötte a tűzoltókkal a gyereknapot a 19 helyszínen.

Minden gyermek álma, hogy egyszer tűzoltó lehessen, a katasztrófavédelem pedig egy napra teljesítette a kívánságukat! Vasárnap 6 hivatásos tűzoltóság mellett 4 önkormányzati tűzoltóságon és további 9 önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták azokat a gyermekeket a tűzoltók Veszprém vármegyében, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás iránt, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, milyen az élet a laktanyában. 

A gyerekek jellemzően szüleikkel, nagyszüleikkel jöttek. Voltak, akik tűzoltóruhában, sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amiben aztán örömmel fotózkodtak, ültek be a különleges tűzoltó járművekbe. Ezen a napon mindent lehetett: gépjárműfecskendőre mászni, málhateret szemlélni, magasból mentő kosarában utazni, vízsugárral célba lőni, tömlőt gurítani, szelfit készíteni a járművekkel, tűzoltókkal. Akadt olyan tűzoltóság is, ahol ping-pong meccsre lehetett kihívni a tűzoltókat. Volt próbariasztás a vele járó „csövön lecsúszással” együtt, és a tűzoltók készek voltak bármire válaszolni, ha gyerekek a munkájukkal kapcsolatban faggatták őket. Veszprémben láthattak roncsvágási bemutatót, Ajkán mini tűzoltósági épületből lábbal hajtós kisautókkal lehetett vonulást játszani, de nagy sikert aratott az önmentési bemutató is, amikor a magasból mentő kitolt kosarából egy tűzoltó kötélen ereszkedett alá. Pápán kipróbálhatták, hogyan működik a hőkamera és ki tudja szebben messzebbre gurítani a méretes „B” tömlőt. Pétfürdőn a gyerekek tanulmányozhatták hogyan működik és milyen nehéz egy komplett légzőkészülék, Badacsonytomajon és Balatonfűzfőn pedig a vízsugárral történő célba lövést lehetett gyakorolni sugárcsővel vagy puttonyfecskendővel.

Derűs volt az időjárás és a hangulat is, mint ahogy az őszinte gyermeki érdeklődés is minden tűzoltólaktanyában egyforma volt.

Fotó: Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó-parancsnokságai


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap