Az elektromos autók tulajdonságaival ismerkedtek

2024. február 28. 10:43

Az elektromos autók népszerűségének növekedésével egyre nagyobb esély van arra, hogy egy baleset érintettje részben vagy egészben elektromos meghajtású, vagy -rásegítésű autó legyen. Az ilyen káresetek hatékony kezelésére és elhárítására készültek fel egy vállalkozó szellemű elektromos autó tulajdonos, e-autó tesztelő segítségével a tűzoltók a vármegye valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságán.

Végéhez érkezett az az oktatássorozat, melyben a Veszprém vármegyei tűzoltók ismerkedtek az elektromos autók mechanikai felépítésével, menettulajdonságaival, műszaki és hajtási tulajdonságaival, illetve tanulmányozhatták az áramtalanítási, baleset esetén a vágási lehetőségeket. Megismerkedhettek az autó ajtajainak nyitási lehetőségeivel, a jármű vészhelyzeti módban történő tulajdonságaival, a kocsi mozgatási, vontatási korlátaival és a stabilizálási lehetőségekkel. 

Szó esett arról, hogy mennyiben könnyíti meg a nemrégiben beszerzett e-oltólándzsa a munkát egy elektromos autóban keletkezett gépjárműtűz esetén, milyen módon és mennyi idő alatt megy végbe egy gyulladási és égési reakció, milyen esetekben foghatnak hozzá legnagyobb eséllyel az oltáshoz a tűzoltók.  

Az oktatás célja az elektromos, illetve hibrid technológiával üzemelő autókkal történt káresetek még hatékonyabb felszámolása, az autó sajátosságaiból adódó, mentési szempontból előnyös és hátráltató tényezők megismerése, a tűzoltók tudásának elmélyítése volt.  

Fotók: Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap