„Az emberek ősidők óta önként segítik egymást”

2024. február 29. 12:40

Ezzel a mondattal húzta alá a polgári védelem létjogosultságát a szónok a Polgári Védelem Világnapja alkalmából a havi igazgatói értekezlet nyitányaként tartott megemlékezésen, február huszonkilencedikén, Veszprémben.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március elsején alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről, melyhez Magyarország is csatlakozott. Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki a genfi egyezmény jegyzőkönyvében foglaltakat, mely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, és azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől. Az egyezmény polgári védelmi feladatok közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védekezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását.  

Horváth Sándor tűzoltó alezredes, pápai tűzoltóparancsnok beszédében kiemelte, hogy az önkéntes segítség, mely ősidők óta az emberek sajátja, a polgári védelemben csúcsosodik ki. A szakterület sajátosságait és a történeti áttekintést követően a polgári védelem során végzett feladatokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azok nem csak a klasszikus mentési feladatokat ölelik fel, annál sokkal tágabb terület. Ez a feladat nem függhet erőtől, rendelkezésre bocsátott forrásoktól, mint fogalmazott, ezért gondos tervezést igényel és támaszkodni kell benne az önkéntesek és a civil szervezetek munkájára. Ezt a tevékenységet egyúttal meg is köszönte a polgári védelemben tevékenyen részt vevő szervezeteknek. 

Széchenyi István gondolataival zárta felszólalását a szónok, mely utat mutat a jövőbeni feladatokra vonatkozóan is: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”.

 

Fotó: Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap