Támadott a szén-monoxid

2024. május 10. 11:59

Meghibásodott érzékelő miatt szenvedett szén-monoxid-mérgezést egy ember tegnap Veszprémben.

Füstölést tapasztaltak egy nyolc négyzetméteres melléképületben Balatoncsicsón, a Fő utcában. A badacsonytomaji hivatásos és a köveskáli önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonosok elkezdték oltani a tüzet, amelyet az egységek három vízsugárral körülhatároltak, majd eloltottak. A tűz négy négyzetmétert érintett, személyi sérülés nem történt.

Karambolozott két személyautó tegnap Balatonalmádiban, a 71-es főút belterületi szakaszán, a Verseny utcánál. A műszaki mentést végző balatonfűzfői hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat, amelyek akadályozták a forgalmat. A helyszínelést követően az egység felitatta a kifolyt folyadékot és letakarította az úttestet. A két autóban összesen hárman ültek, mindenki könnyebben sérült, egy embert szállítottak kórházba megfigyelésre. 

Nagyobb méretű ágak hasadtak le egy fáról a pápai Tókert utcában és a gyalogosokra jelentettek veszélyt. A pápai hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétráról avatkoztak be és kéziszerszámokkal távolították el az ágakat.

Kétszáz négyzetméteren égett a gaz, avar a pápai Vasút utcában. A helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. 

Karambolozott két személyautó tegnap Tüskevár határában, a 8-as főúton, a Rózsa utcánál. Az ajkai hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést. A rajok áramtalanították a gépkocsikat és a közútkezelő munkatársaival együtt letakarították az úttestet. A balesetben négyen sérültek meg, egyiküket mentőhelikopter szállította kórházba. (Fotók: Ajka HTP)

Két gépkocsi ütközött össze a 8-as főút 76-os kilométerszelvényénél, Kislőd térségében. Az ütközés erejétől a két jármű összeakadt. Az ajkai hivatásos tűzoltók emelőpárnával emelték meg az egyik kocsit, hogy szét tudják választani a járműveket. Személyi sérülés nem történt.

Méhek költöztek egy társasház tetőszerkezetébe a veszprémi Mártírok útján. A helyi hivatásos tűzoltók a méhésznek nyújtottak segítséget az eltávolításukban. 

Vadat gázolt egy személyautó a 73-as főúton, Csopak térségében. A balatonfüredi önkormányzati tűzoltók végezték a műszaki mentést. Az autóban csak annak vezetője tartózkodott, aki nem sérült meg az eset során. 

Rosszul lett otthona fürdőszobájában egy ember Veszprémben, a Szent István utcában. A város hivatásos tűzoltóinak műszeres mérései nagyon magas gázkoncentrációt mutattak ki a helyiségben. A mentők további kivizsgálásra kórházba szállították, a tűzoltók pedig a gázszolgáltató szakembereit kérték a helyszínre. Az ingatlanban volt szén-monoxid-érzékelő, amely a tűzoltók kiérkezése idején pirosan villogott, de hangot nem adott. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a jelzőkészülék kiolvasásakor megállapította, hogy a készülék is mérte a magas értéket a veszélyes gázból, azonban meghibásodott. 

Az idei év első három hónapjában szén-monoxid miatt 13 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 1 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A tegnapi a második, sérüléssel járó eset a vármegyében 2024-ben. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég – legyen az vízmelegítő vagy fűtés –, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében:

  1. ha bármi nyílt lánggal működik az otthonunkban, célszerű gondoskodni az állandó, automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot;
  2. évente egyszer ajánlott ellenőriztetni, tisztíttatni a nyílt lánggal működő eszközeinket;
  3. érdemes beszerezni otthonra egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert sem az emberek, sem a háziállatok nem érzik ezt a gázt.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő. A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, azonban interneten lehet találkozni nem megbízható készülékekkel. 

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája az alábbi linken érhető el: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok.

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap