Hazatértek az árvízi védekezésben részt vett tűzoltók

2024. szeptember 23. 13:16

Több mint 706 kilométeren zajlik jelenleg árvízi védekezés, 180 kilométer meghaladóan harmadfokú, több mint 36 kilométeren pedig továbbra is rendkívüli a készültség. Az 52 településen folytatott munkálatokban tegnap 4653 hivatásos, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület és 11 önkéntes mentőszervezet vett részt. A közúton elzárt Kisoroszi településről a Kötél mentőcsoport egy hatéves kislányt hozott ki tegnap vakbélgyanúval, őt aztán mentőautóval vitték kórházba.

A múlt héten Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Vas, Veszprém vármegyékbe és a fővárosba elrendelt rendkívüli készenléti szolgálat a tegnapi nappal befejeződött, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói is visszatérhettek az oktatási intézménybe. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Tolna vármegyében továbbra is megerősített létszámban van jelen a katasztrófavédelem.

A hétfő reggeli Árvízinfón Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy optimizmussal tekinthetünk a hátralévő napokra, a kedvező időjárásnak köszönhetően nincs utánpótlása az árvíznek, és a Duna felső szakaszán a vártnál gyorsabban apad a folyó. „Kifelé jövünk a bajból, enyhül a nyomás, de nem szűnt meg.” A miniszterelnök ezután a védekezésben résztvevő erőkről adott tájékoztatást, mint mondta, most már kevesebb emberre van szükség, ők is elsősorban figyelőszolgálatot látnak el. Nincs szükség újabb homokzsákok beépítésére, több mint 1 millió 900 ezer darabot használtak fel a védekezés során. Ezután a még odafigyelést igénylő helyekről tájékoztatott Orbán Viktor. Mint mondta, Baja mindig speciális védekezési helyszín, azonban az önkéntesek száma is magas. A kormányfő beszélt a szalki-szigeti fáradtolaj-elfolyásról, amelyet a szakemberek lokalizáltak. A csepeli illegális hulladéklerakó körülkerített helyszín, így onnan nem kerül szennyezett víz a Dunába. A kormányfő összességében sikeresnek ítélte az eddigi árvízi védekezést, hangsúlyozva, hogy az még nem ért véget, az elvégzett munka értékelésére később kerülhet sor. A miniszterelnök hozzátette, hogy holnaptól a közegészségügyi kérdések kerülnek a középpontba.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatójában kiemelte, hogy a katasztrófavédelem és a rendvédelem többi szervének munkatársai továbbra is a gátakon vannak, a katasztrófavédelem 95 szivattyúja még tegnap is teljes kapacitással dolgozott. Kisoroszi biztonságát hatvan önkéntes biztosítja jelenleg is, tegnap egy hatéves kislányt kellett kijuttatni és ellátáshoz segíteni. A miniszterhelyettes beszélt arról is, hogy az önkormányzatok az árvíz levonulása után következő feladatok elvégzését segítő tájékoztatót kaptak.

Veszprém vármegye árvízi védekezésre átrendelt, összesen 142 fős tűzoltói állománya két vármegyében, összesen öt településen vett részt az árvízi védekezésben, emellett a fővárosban a magassági felderítésben. Elsősorban a védfalak kialakítása, a kiépített gátak megerősítése, a szivárgó víz szivattyúzása, és a gátak, valamint az árvízi jelenségek figyelemmel kísérése volt a feladatuk. 

A hat nap alatt egy negyvenegy főből álló kontingens Pilismaróton, majd Dunabogdányban, ezt követően pedig Budakalászon végzett intenzív munkálatokat a Duna vízszintjének tetőzése előtt. A legmagasabb vízszint idején és az apadás kezdetétől folyamatosan figyelemmel kísérték a gátak állapotát, ahol szükséges volt, benzinmotoros szivattyúval avatkoztak be, vagy további homokzsákokkal erősítették a gyengébbnek bizonyuló pontokat.

Kilencvennégy hivatásos tűzoltó Vác védelméért vette fel a harcot az árral szemben. Ők az éjszakai órákban dolgoztak. Az első napokban homokzsákokból raktak gátat, buzgárokat építettek, vízszivatást végeztek. Közülük tizennégy fő a második éjszakától Nagymaroson, a mobilgát mellett végezte a szivárgó víz eltávolítását. A váci szakasz tagjai harmadik éjszakai szolgálatuktól kezdve figyelemmel kísérték, hogyan teljesítenek a gátak a tetőzés során és az azt követő órákban. Szombat hajnalban pedig egy akkorra már két napja eltűnt ember keresésében vettek részt, akit a homokzsákokból emelt gát közelében meg is találtak. A keresett személyt azóta családja körében van. 

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központból az árvízi munkálatokra kivezényelt három újonc és két továbbképzésben részt vevő kolléga ugyancsak a tegnapi napon adta le a védekezési munkálatokban való szolgálatot.  

Hat napos árvízi szolgálatot követően a Veszprém vármegyei tűzoltók hétfőn hajnalban visszatértek eredeti szolgálati helyükre. A vármegye hivatásos tűzoltóságai hétfő reggeltől a szokásos 24/48-as szolgálati rend szerint végzik tevékenységüket. 

 

Fotók: Veszprém VMKI

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap