Újabb kéménytüzek a hosszú hétvégén

2021. március 18. 10:03

A tartós hideg miatt elnyúló fűtési szezon újabb és újabb kéménytüzes káreseteket eredményez. Az elmúlt hétvégén több kéménytűzhöz is riasztották a tűzoltókat. Kertán és Hegymagason is családi házak kéményeiben izzott a kürtőben lerakódott korom.

Az esetek arra mutatnak rá, hogy a kémények rendszeres ellenőrzésén és tisztításán kívül a lakosságnak fontos odafigyelni arra is, hogy mivel és milyen arányban táplálja a szilárd- és/vagy vegyes tüzelésű kazánokat!

A probléma összetett. Mint azt a korábban kiadott katasztrófavédelmi lakossági tájékoztatókban közöltük, a háztartási hulladékok otthoni, fűtőberendezésben történő elégetése nemcsak azért veszélyes, mert rendkívüli mértékben szennyezi a légkört, de a tökéletlen égés következtében keletkező korom a kémény belső falára lerakódva leszűkíti az égéstermék-elvezető keresztmetszetét, s mint a káresetek mutatják, gyakran izzásba jön. A kéményben begyulladó koromlerakódás izzása olyan mértékben túlhevítheti a kémény falazatát – az ún. kéménypillért – hogy az adott esetben a ház állékonyságára is veszélyt jelenthet. Így aztán nemcsak a kémény használata kerül a káreset után hatósági letiltás alá, de akár a házban történő további tartózkodás is kérdésessé válhat.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap