Mérési eredmények a devecseri raktárépülettűznél

2021. április 15. 16:00

A devecseri raktárépületben március harmincegyedikén keletkezett tűz egy kétezer-hatszáz négyzetméteres építmény hétszáz négyzetméternyi részén pusztított. A területen összehordott gumigranulátum és bálázott, újrahasznosított műanyag égett. A tűzoltók nagy erőkkel, két megyéből vonultak a helyszínre. Az egységek összehangolt, kitartó munkával, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett harmincöt óra alatt fékezték meg a lángokat.

Az ajkai, a pápai, a veszprémi, a badacsonytomaji és a keszthelyi hivatásos tűzoltók munkáját a devecseri önkéntesek támogatták. A helyszínen tizenhét gépjárművel, összesen negyvennyolc tűzoltó vett részt az oltásban. Két katasztrófavédelmi mobil labor végzett folyamatosan méréséket a helyszínen és a szélirányban lévő, környező településeken, lakott területen egészségre káros mértékű veszélyes anyagot nem mutattak ki a levegőben. A tüzet vízzel, oltóhabbal oltották, majd miután visszahűtötték az égő anyagot, megkezdték annak földdel való letakarását. Az éjszaka folyamán négy tűzoltó gépjárművel tűzoltók felügyelték és tovább oltották a területet.

A megfeszített, kimerítő munka ellenére személyi sérülés nem történt, és a tűzoltótechnika is jól vizsgázott. Műszaki meghibásodás nem történt a beavatkozás során.

Az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját munkagépek segítették, amelyekkel másnap sikerült teljesen földdel befedni a még izzó részeket, így akadályozva meg, hogy visszagyulladjanak és füst képződjön.

A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított a tűz keletkezési okának kiderítésére.

 

A katasztrófavédelmi mobil labor mérési eredményeit írásunk alatt megtalálja.

 


Kapcsolódó dokumentumok:

(2021.04.15.)

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap