Szén-monoxid miatt jelzett az érzékelő Pápán

2024. január 30. 13:56

A fűtésrendszer hibája miatt kellett háromszor is vonulni tegnap.

Üzemanyagfolyás miatt riasztották a veszprémi hivatásos tűzoltókat hétfőn hajnalban a vármegyeszékhely Pápai útjára. A csúszós úttestet az egység síkosság-mentesítő anyaggal szórta fel. 

Elektromos zárlat miatt jelzett a tűzjelző egy irodaházban, Veszprémben, az Almádi úton. A veszprémi hivatásos tűzoltók megbontották az álmennyezetet az érintett lámpabúra körül és megszüntették az izzást, áramtalanították a túlmelegedett szakaszt, majd hőkamerával átvizsgálták a helyiséget. További izzást nem tapasztaltak. Az épületben egy ember tartózkodott az eset időpontjában, aki nem sérült meg. 

Gázszagot éreztek egy társasház lépcsőházában a pétfürdői Hősök terén. A helyi hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a kazánházban és a lakások ajtajánál. Gázkoncentrációt csak a gázkazán közelében mértek. Az egység a gázszolgáltató helyszínre érkezett szakembereinek jelezték a hibát. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő a pápai Major utca egyik lakásában. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapot visszaállítását követően méréseket végeztek. A gázkonvektor közelében méréseik igazolták a CO jelenlétét a levegőben, ezért felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy hívjon szakembert, addig ne használja a konvektort. Személyi sérülés nem történt. 

Felforrt a víz egy vegyes tüzelésű kazánban Magyarpolányban, a Dózsa György utcában. Az ajkai hivatásos tűzoltók eltávolították a kazánból az éghető anyagokat és átvizsgálták a fűtőberendezést és a kéményt. A kazán visszahűlt, további izzást nem tapasztaltak. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy egyéb módon fűtse ingatlanát, míg szakember nem javította ki a hibát. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

 

2023-ban összesen 253 lakástűz keletkezett vármegyénkben. Két ember vesztette életét lakástűzben, és a szén-monoxid is két áldozatot követelt a tavalyi évben. Tűz leggyakrabban a fűtési rendszer hibája miatt keletkezett, összesen 61 alkalommal, 39-szer pedig szén-monoxid miatt riasztották a tűzoltókat. 8 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést és két ember életét már nem lehetett megmenteni. 

A fűtőeszközök hőtermelő berendezések, többségük lánggal működik. Hibás telepítésükből, nem megfelelő használatukból, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek.

A fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, az üzemeltetésüknél és a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni, hogy elkerüljük a fűtési rendszer meghibásodásából eredő káreseteket.

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap