Baleset baleset hátán a megye útjain

2020. január 20. 15:18

Egymást érték a balesetek pénteken és szombaton. A dér is fennakadásokat okozott a közlekedésben. Sok fának nem bírták az ágai a rájuk nehezedő súlyt, ezért lehasadtak, ezzel forgalmi akadályt okoztak. A tűzoltók végezték a műszaki mentéseket.

Pénteken egy rosszul rögzített személyautó járó motorral begurult a Séd patakba Veszprém külterületén. Az autóban csak annak vezetője tartózkodott, aki elhagyta a járművet és sérülést nem szenvedett, a patakba üzemanyag nem szivárgott. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik kivontatták a kocsit az árokból, amivel aztán vezetője tudta folytatni útját.

Délután a megyeszékhelyen, a Hunyadi utcában egy négylakásos társasház egyik földszinti lakásának az éléskamrájában keletkezett tűz. A helyiség berendezési tárgyai teljesen elégtek, de a lángok nem terjedtek tovább az ingatlan többi helyiségére. A veszprémi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották a lángokat. Az épület füsttel telítődött, amit az egység átszellőztetett. A lakásban egy ember lakott, aki nem sérült meg az eset során, de átmenetileg rokonoknál helyezték el.

Lesodródott az úttestről, az út menti árokba hajtott és fejtetőre borulva állt meg egy személyautó Veszprém megyében, a 8-as főút Veszprém és Sóly közötti szakaszán, a megyeszékhely felé vezető oldalon. A balesethez a balatonfűzfői hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. Az autóban egy ember tartózkodott, aki nem sérült meg az eset során. 

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy személyautó péntek délután Veszprém megyében, a 834-es út Nyárád és Nemesszalók közötti szakaszán. A balesethez Pápáról riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. A gépkocsiban egy ember utazott, aki nem sérült meg az eset során. 

Paloznak Rákóczi utcájában egy kéménytűznél avatkoztak be a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók. Egy kétszintes, tetőteres családi ház egyik ikerkéményén belül lerakódott korom égett. Az egység a vegyes tüzelésű kazánból a parazsat eltávolította, a kazánt elzárta. A kémény tetőtéri szakaszában keletkezett a tűz, onnan nem terjedt át. Az egység kézi szerszámokkal és puttonyfecskendővel oltotta el a lángokat. 

Papkeszi Hársfa utcájának egy családi házánál jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Az ingatlanban két személy tartózkodott, akik az erkélyen várták a tűzoltók és a mentők kiérkezését. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók az addigra átszellőztetett ingatlanban is ki tudta mutatni a gyilkos gáz jelentétét az épületben, ezért folytatták a szellőztetést. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult. 

Nemeshany és Bodorfa között száz darab összehordott szalmabála égett. Az ajkai hivatásos tűzoltók mellett a sümegi önkormányzati és önkéntes tűzoltók is a helyszínre vonultak. A tűzoltók két vízsugárral oltották a lángokat, ami erdőt és aljnövényzetet is veszélyeztetett. Az oltást munkagép is segítette, így az égő és nem égő részeket sikerült egymástól szétválasztaniAz oltóvizet távolsági vízszállítással biztosították a helyszínen. Mivel felmerült az idegenkezűség gyanúja, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult. (Fotók: Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat)

Szombaton Csőszpuszta külterületén, illetve Zirc és Borzavár között is fa dőlt az útra. Előbbi esethez a pétfürdői hivatásos tűzoltók, utóbbi esethez a zirci önkormányzati tűzoltók vonultak, és kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt. 

A tótvázsonyi önkéntes tűzoltókat riasztották egy Tótvázsony külterületén történt balesethez. A 77-es főúton, a település közelében egy személyautó elhagyta az útpályát és felborult, személyi sérülés nem történt. Az önkéntesek a járművet kerekeire állították, majd áramtalanították. 

Ajka külterületén, a 7339-es úton két személygépjármű félfrontálisan ütközött. A kocsikban összesen hatan utaztak, négyen sérültek meg az eset során. Egy ember az ütközéstől kirepült az autóból, és a gépjármű alá szorult. Az ajkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, és emelőpárna segítségével emelték le a járművet a beszorult emberről, majd átadták a mentőknek. (Fotók: Ajkai HTP)

A tapolcai önkormányzati és a monostorapáti önkéntes tűzoltók Monostorapátiba, a Jókai utcába vonultak, ahol a vegyes tüzelésű kazán meghibásodása miatt izzó égéstermék került ki az égéstérből. Az egység vízsugárral és porraloltó készülékkel avatkozott be. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Vaszar külterületén, egy Vaszar irányába tartó személygépkocsi árokba hajtott és oldalára dőlt. A pápai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Az autóban az egység helyszínre érkezésekor senki nem tartózkodott, sérülésről nincsen információ. (Fotók: Pápai HTP)

Vasárnap a veszprémi hivatásos tűzoltók a megyeszékhely Diófa utcájába vonultak, ahol a kéményben a lerakódott korom izzott. Az izzást porraloltóval megszüntették, majd megtisztították a kéményt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a fűtésrendszer használatát felülvizsgálatig megtiltotta az egység. 

Pápa hivatásos tűzoltói a város Várkert útján egy letört faágat távolítottak el kézi erővel, ami a forgalmat veszélyeztette. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap