A kémény miatt égett le a tető

2024. április 11. 11:03

A kéményből indult a tűz, amely átterjedt a tetőszerkezetre tegnap, Taliándörögdön. A lakóház lakhatatlanná vált.

Húszméteres nyárfa kidőlt és a fél útpályát elfoglalta a 8-as főúton, Ajka-Bakonygyepes közelében. Az ajkai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, majd megszüntették a forgalmi akadályt. 

Szalmabálák és akácoszlopok gyulladtak meg Várpalotán, a Baglyas-hegyen. A lángok átterjedtek egy kisteherautóra is. A pétfürdői és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók végezték az oltást, melyet a terület zárt kapuja és az erős szél nehezített. Előbbit az egység a rendőrség jelenlétében leemelte. A tűzoltók ezt követően két oldalról vízsugárral és kéziszerszámok segítségével átmozgatták és eloltották az égő részeket. A területen állattartás folyt, az állatok a tűzben nem sérültek. Személyi sérülés sem történt.  (Fotó: Balatonfűzfő HTP)

Megbontotta a szél a tetőt egy várpalotai házon, a Szabadság téren. A pétfürdői hivatásos tűzoltók a cserepeket a padláson lévőkkel pótolták, így megszüntették annak lehetőségét, hogy a szél további károkat okozzon. Az épületet kordonszalaggal zárták körbe, hogy felhívják a veszélyre a figyelmet. A járdáról eltávolították a leesett és eltört cserepeket. Személyi sérülés nem történt. 

Kitört egy padlásablakot a szél Várpalotán, a Kis Köz utcában. A pétfürdői hivatásos tűzoltók a padlásablakon át kapacs segítségével távolították el az ereszcsatornában elakadt üvegtáblát, ezzel megszüntették a gyalogosforgalmi veszélyt. 

Egymásba hajtott két autó a 82-es főút 15-ös kilométerénél, Eplény és Olaszfalu között. A műszaki mentést a zirci önkormányzati tűzoltók végezték el, áramtalanították az egyik autót. A balesetben egy ember megsérült. 

A kéményről terjedt át a tűz egy száz négyzetméteres családi ház és az azzal egybeépített garázs tetőszerkezetére Taliándörögdön, a Tavasz utcában. Az ajkai és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók, valamint a helyi önkéntesek a Veszprém vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett öt vízsugárral oltották el a lángokat. A munkát az erős szél nehezítette. Az utómunkálatok során a tetőcserepeket és a szigetelést is el kellett távolítani. Személyi sérülés nem történt. A tetőszerkezet mellett az épület elektromos hálózata is olyan mértékű károkat szenvedett, hogy a ház lakhatatlanná vált, hét lakója átmenetileg rokonokhoz költözött. (Fotó: Ajka HTP)

Lángok csaptak ki egy bándi családi ház kéményéből a Petőfi utcában. A helyi önkéntes tűzoltók a veszprémi hivatásos egység kiérkezése előtt porral oltóval megkezdte az oltást. Az egységek felhívták a lakók figyelmét, hogy hívjanak kéményseprőt, addig egyéb módon fűtsék az ingatlant. 

 

A taliándörögdi tűzhöz az erős szél is hozzájárult, a bándi eset azonban egyértelműen ismét ráirányította a figyelmet a karbantartás és az öngondoskodás hangsúlyozásának szükségességére. Sokan csak a fűtési szezon kezdetén hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a leginkább leterheltek és többet kell várni az ellenőrzésre. 

Ne várjunk őszig, egyeztessünk időpontot minél hamarabb! A kéményseprők a fűtési szezon végén és azon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. A fűtési szezonon kívüli hónapokban gyorsabb az ügyintézés, rövidebb a várakozási idő, és könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására is. 

Ha gázzal fűtünk, a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. A rosszul működő, tisztítatlan kémények lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez is vezethetnek. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

A magánszemélyek részére a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprő a családi házakhoz nem megy ki automatikusan, időpontot kell egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ezt meg lehet tenni a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as telefonszámon, a telefonos menüben a 9-es, majd 1-es menüpontot kiválasztva.

A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők az előzetesen kiadott sormunkaterv szerint. 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap